ДРУШТВО

ПРИЧА О ЈУНАКУ – На данашњи дан, 1992. погинуо је војник Дејан Радановић.

Прочитај ми чланак
На данашњи дан 1992. у рејону карауле, која носи његово име, изгубио је живот војник Дејан Радановић. Инциденти и невоље на југословенско-албанској граници су се дешавали много пре 1998-1999.
 
Часно обављајући дужност граничара, након хапшења двојице шиптара, који су успели да се „измигоље” из канапа, јер војска није имала чиме другим да их веже… Један од двојице шиптара потегао је нож, убио Дејана, а другог војника ранио.
 
Рат из 1998-1999. се припремао много раније, о томе могу сведочити момци који су бранили Отаџбину ратних година. Терористи су били боље опремљени, са борбеним прслуцима које није имала ни регуларна Албанска армија. Ти прслуци су произвођени у позним осамдесетим годинама прошлог века. Након хапшења или ликвидирања терориста, појединци су носили њихове комбинезоне или борбене прслуке, јер су били јако захвални. Наравно претходно су терористички амблеми били уклоњени. Редовна војска је почела да дужи борбене прслуке на граници релативно касно, далеко од 1992.

Граничари на караули Дејан Радановић 1998. иза њих можете видети Дејанову спомен плочу.

Дејан је био из Новог Пазара, као и његов рођени брат који након завршетка средње школе ступа у МУП и на сопствени захтев, у плавој униформи, служи Отаџбини деведесетих година широм Косова и Метохије.
Дејан је био из дивне и домаћинске породице.
Дејо нећеш бити заборављен, нека ти је вечна слава!
Чојство
Back to top button