ДРУШТВО

Подстицање активизма и волонитрања младих у Шумадијском и Поморавском округу

Прочитај ми чланак

Удружење за социјални развој ’’Сунце’’ из Крагујевца, ресурс центар за Шумадијски и Поморавски округ у партнерству са Удружењем ’’Интерактив’’ Крагујевац а уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта ове године ће финансирати петнаест омладинских волонтерских пројеката у Шумадијском и Поморавском округу, у оквиру програма „Млади су закон“ у циљу подстицања активизма и волонтирања младих.

На конкурсу отвореном 12. децембра 2016. године, из Шумадијског и Поморавског округа пријављено је 41 омладинских пројеката од чега је одабрано укупно 15 који ће бити финансирани, и то осам у Шумадијском и седам у Поморавском округу. Млади из Раче, Баточине, Аранђеловца и Крагујевца добили су могућност да кроз своје волонтерске пројекте допринесу развоју својих заједница и са вршњацима из својим општина, раде на подстицању активизма и волонтирања младих.

У Рачи ће вршњачка група средње школе „Ђура Јакшић“ у сарадњи са младим аматерима Културног Центра „Радоје Домановић“ кроз пројекат ”Клуб младих аматера и волонтера” опремити клуб за младе при Културном центру, у коме ће млади из овог места моћи да се баве различитим културним активностима, укључујући и извођење позоришне представе настале у току реализације пројекта.

Удружење МЛАДИ из Аранђеловца ће у току пројекта ”Наше двориште” уредити простор у дворишту Економско-угоститељске школе ”Слободан Минић” чиме ће ова школа али и три суседне школе као и млади из насеља, добити простор за квалитетно провођење слободног времена али и одржавање часова на отвореном.

Неформална омладинска група Млади креативци из Баточине ће кроз пројекат ”Лутајуће позориште” створити услове да се млади из Баточине баве позориштем тако што ће уредити простор намењен тим активностима али и креирати позоришну представу и извести је у Баточини, Брзану и Лапову.

Млади крагујевчани окупљени у неформалну групу Фото фанови ће кроз пројекат ”Слика хуманости” своју љубав према фотографији пренети другим заинтересованим младима кроз радионице и обуке из ове области, а потом ће сви заједно организовати јавне акције фотографисања са којих ће сав приход ићи у хуманитарне сврхе. Од ових али и фотографија насталих у току реализације осталих омладинских волонтерских пројеката по завршетку пројекта биће организована изложба, са циљем промоције омладинског активизма и волонтеризма.

Кроз пројекат ”Инклузивна башта-простор за све и свашта” неформалне омладинске групе Интерактивци биће уређена учионица на отвореном у дворишту ШОСО Вукашин Марковић у Крагујевцу у којој ће се одржавати различите радионице и активности. На свим активностима у току пројекта заједно ће учествовати ученици школе и млади из опште популације.

Крагујевачко удружење МЛАДИ кроз свој пројекат ”Дан планете Земље” жели да скрене пажњу на проблеме заштите човекове околине кроз уређење дворишта и игралишта школе ”Милутин и Драгиња Тодоровић” као и одржавање еколошких радионица и кошаркашких турнира.

”Млади безбедни учесници у саобраћају” је пројекат Секције за безбедност саобраћаја Политехничке школе у Крагујевцу који ће кроз низ предавања, мобилну изложбу и кампању ”На матуру без аутомобила” у крагујевачким школама утицати на свест младих са циљем повећања безбедности у саобраћају.

Ученици Економске школе у Крагујевцу окупљени у неформлну омладинску групу ЕКОШ ће кроз пројекат ”Нема будућности без знања прошлости” осликати мурал са историјским мотивима на зиду своје школе и уредити околни простор, а одржаће и низ предавања из историје чиме желе да подигну ниво знања својих вршњака из области локалне и националне историје.

Сви пројекти биће спроведени у периоду од 16. фебруара до 15. маја 2017. године, а сви млади који желе, могу се прикључити поменути групама и заједно са њима радити на подстицању развоја њихових заједница кроз активизам и волонтирање.

Иначе, Удружење Сунце је на пројекту организовало дводневну обуку за писање пројеката на којој је учествовало 25 младих из оба округа, организованој крајем јануара, а групама одабраним за финансирање пружиће континуирану подршку за реализацију својих пројеката и кроз стечена знања, допринети даљем развоју активности које подстичу активизам и волонтирање младих.

АР Инфо

Back to top button