ВЕСТИ

САОПШТЕЊЕ – Иницијатива “Очистимо Аранђеловац”

Прочитај ми чланак

Poštovani, obraćamo Vam se u ime građanske inicijative “Očistimo Aranđelovac”, koja 18-tu nedelju zaredom skreće pažnju lokalnoj vlasti u Aranđelovcu, kao i kompletnoj javnosti grada i šire, na neophodnost započinjanja restauracije SIMBOLA GRADA- HOTELA “STARO ZDANJE”, što bi bila polazna tačka za revitalizaciju parka, koja je takođe neophodna.
Lokalna vlast izlazi sa “ranim” predlogom DETALJNE REGULACIJE PARKA U ARANÐELOVCU gde,
– baš taj naš Simbol kao i hotel “Šumadija”, gradski bazen i restoran “Arkade”-najkomercijalniji deo parka i površinu od 2.88 ha, izuzima iz zaštite spomenika prirode i zaštite spomenika kulture, a Zdanje je ovim bilo zaštićeno kako od fizičkog urušavanja, tako i od promene namene, ali i promene izgleda i funkcije prirodnih celina koje ga okružuju.
– podržava odluku Republike Srbije da izuzme spornih 2.88 ha parka i time dozvoli da se potencijalnom investitoru da ono što je i simbol SRPSKE ISTORIJE i PRIRODNO DOBRO, ostavljajući tako park i Zdanje na milost i nemilost krupnom kapitalu.
– 03.03.2017. godine zavrsava se ”RANA” JAVNA RASPRAVA ustrojena zakonom, o DETALJNOJ REGULACIJI PLANA PARKA, te se prema tom predlogu lokalne samouprave u Aranđelovcu praktično sva dešavanja u parku pomeraju u dubinu istog, a umesto da je kao do sada DVORAC KNJAZA MILOŠA u centru on postaje periferija i time park biva siromašniji ponudom za takav Monument. Time se briše istoriju Srbije, ali i lokalna istorija jer je Staro Zdanje mesto koje ima izuzetan znacaj za identitet samog grada zbog višedecenijske uloge u kulturnom životu, kao i drugim aktivnostima zajednice: Staro Zdanje je simbol kolektivnog dostojanstva i duha. Da se izrazimo slikovito: to bi bilo isto kako kad bi, recimo, Ajfelova kula bila zaboravljena od Pariza ili Big Ben od Londona.
-Dalje, prema detaljnom planu regulacije parka, predviđa se sečenje 24 stabla visokih lisćara i 3 grupe šiblja u prostoru oko Zdanja što je u potpunom neskladu sa bilo kakvim planom kojim se Priroda poštuje, jer iako je prostor oko Zdanja sada nezaštićen kao prirodno dobro, on mora ostati delom gradskog parka i njegova zaštita je izraz osnovne humanosti. Plan regulacije predviđa i nisko rastinje u drugim delovima parka koje će neminovno promeniti ekosistem i biljni i životinjski svet u parku Bukovičke banje. Aranđelovčani se prosto pitaju da li ćemo uopšte ikad više videti ševu, kosa, detlića, vrapca, sovu i vevericu usred Šumadije, ili ćemo slušati samo Gavrana i Svraku.
– Planom regulacije iz 2013-te oslonjenim na volju investitora, praktično se briše dečiji deo parka koji postoji više od 50 godina. Na tom mestu bi se postavila fontana i tako deci oduzelo mesto za igru u parku. A deca su nam valjda u ovoj zemlji i gradu najbitnija. Ovakav plan to ne pokazuje, već obrnuto.
– Konačno, lokalna samouprava je novi koncept parka nazvala “Japanskim vrtom”, a dobro se zna da je park pravljen ( po idejnom rešenju Koste Šreplovića, projektanta Starog Zdanja) po uzoru na nama mnogo kulturološki bliže FRANCUSKE PARKOVE, kao što su parkovi u Luvru i Versaju.
Park kao krunu Banjskog mesta su podigli Miloš Veliki i Knez Mihailo, te je Banja svojevrsna njihova zadužbina. “JAPANSKI VRT” je kao ideja, nama građanima van struke, nepoznata, daleka i nema opravdanje. Pri tome istu regulaciju lokalna samouprava nije JAVNO OBZNANILA i OBJASNILA, nalazimo samo nekakve video projekcije, koje bude u nama izvesnu bojazan:
– DA PARK GUBI SVOJU PRIRODNU CELOVITOST
– DA PARK GUBI SVOJ BANJSKI KARAKTER
– DA PARK GUBI SVOJ KULTURNI KARAKTER (najveći muzej skultura belog mermera u Evropi)
– DA PARK GUBI SVOJ PROSTOR ZA IGRU DECE
– DA PARK GUBI SVOJ SPORTSKI KARAKTER
– DA PARK GUBI SVOJ KULTURNO ISTORIJSKI ZNAČAJ NEJASNIM STAVOM PREMA STAROM ZDANJU KOJE MORA OSTATI DEO PARKA KAO SIMBOL KOLEKTIVNOG DUHA GRADA, A NE POSTATI DEO NEKOG PRIVATNOG TURISTIČKOG KOMPLEKSA
Dakle, predlog detaljnog regulacionog plana nema dovoljnu ubedljivost u smislu dobrobiti i sadržajnih promena u parku kao zasebnoj celini i kao delu grada, te je kao takav našoj građanskoj inicijativi, a potpuno smo uvereni i svim građanima Aranđelovca- NEPRIHVATLJIV. Građani, obuzeti svojim ličnim problemima i strahovima, su ili nezainteresovani ili se boje da dignu glas protiv samovolje, krupnog kapitala i snishođenja lokalne samouprave istom.
Zato nam je potrebna vaša medijska pomoć, kako bi probudili svest GRAÐANA ARANÐELOVCA kao i čitave Srbije, jer se radi o problemu od nacionalnog značaja. Pored toga ovim pozivamo STRUČNU JAVNOST: arhitekte, šumarske inženjere, ekologe, zaštitnike spomenika prirode, zaštitnike spomenika kulture, istoričare i umetnike, da dignu svoj glas i daju svoje mišljenje, jer bez njih se ova dva povezana problema ne mogu rešiti, ni problem parka ni problem Starog Zdanja.
MI SE SVAKE SUBOTE U 12 SATI OKUPLJAMO zbog svega ovoga, na južnoj strani zapuštenog, devlastiranog, nebrigom i vandalizmom uništenog STAROG ZDANJA. Možemo reći da nam je to adresa i da nas tu u navedeno vreme uvek možete naći.

S poštovanjem,
samoorganizovana,neformalna i isključivo nepolitička, građanska inicijativa “OČISTIMO ARANÐELOVAC”

Kontakti:

Dragan Ćirović 0646449772 dragan.kirilo@gmail.com
Snežana Lazarević 0637061152 sneglazarevic@gmail.com
Ana Ðorđević 0612470291 solanalas@gmail.com

Back to top button