ВЕСТИ

СРБИЈО, СРЕЋАН ТИ ПРАЗНИК: Данас прослава Дана државности!

Прочитај ми чланак
У Србији се данас слави 15. фебруар – Дан државности, у знак сећања на тај дан 1804. када је у Орашцу почео Први српски устанак за ослободјење од Турака, али и на исти дан 1835. године, када је проглашен први српски Устав.Председница Скупштине Србије Маја Гојковић предводиће државну церемонију у цркви Светог Дјордја на Опленцу код Тополе.

Председник Србије Томислав Николић положиће венац на Споменик незнаном јунаку на Авали, у 11.30 у згради Председништва уручиће одликовања заслужним грађанима и институцијама, а увече ће бити одржан пријем поводом Дана државности.

Празник Дана државности одређен је одлуком Скупштине Србије 2001. године, а од 2012. године тај дан празнује се 15. и 16. фебруара.

Српска православна црква 15. фебруара слави Сретење, а тим поводом Ало! вам поклања икону Сретење Господње.

Председник Србије Томислав Николић положио је данас, поводом Дана државности Републике Србије венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.

Председник Србије уписао се у спомен књигу и поручио да је Србија данас мирна и слободна земља.

„Данас је 15. фебруар 2017. године. Србија је мирна и слободна земља. Нисмо богати али се полако подижемо. Водимо самостално своју политику, имамо много пријатеља на свим странама света. Војно смо неутрални, Србија је живела и после вас живеће и после нас. Увек за нову децу“, уписао је председник Србије.

Николић је венац положио уз присуство председнице Уставног суда Весне Илић Прелић и потпредседника Скупштине Србије Верољуб Арсића.

 Извор: Ало, Агенције
Back to top button