КУЛТУРА

Гордан Михић: Ријалити програми су криминални подухват, заглупљивање и стварање лажних идола

Прочитај ми чланак

Кад би се десило да се комерцијалне телевизије неким чудом, окрену темама које су заисте инересантне за људе, које имају разлог да се праве, мислим да би дошло до неке значајне промене, рекао је Михић, аутор серије “Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина”.

Гордан Михић сценариста је прве серије о династији Немањића која ће се приказивати на РТС-у, а у интервјуу за “Блиц” истакао је како верује да ће овим путем доћи до праве, по његовом мишљењу, потребне промене на телевизијском небу Србије.

“Наше телевизије нису измислиле ријалитије, то је, једноставно, начин зарађивања новца. Та врста телевизије је један удружени криминални подухват, страшно заглупљивање људи, буђење најнижих инстинкта, губљење времена око бесмислених ствари и стварање лажних идола. Кад би се десило да се комерцијалне телевизије неким чудом, окрену темама које су заисте инересантне за људе, које имају разлог да се праве, мислим да би дошло до неке значајне промене.

Код нас се само Јавни сервис усудио да се бави таквим стварима, а видим да раде још неке ствари и да ће захваљујући њима, ако ова серија успе, људи схватити да постоји и нека врста понуде осим оне коју нуде комерцијалне телевизије”, рекао је Михић, аутор серије “Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина”.

Он сматра да је људима потребно право на избор.

“Требало би омогућити да одаберу оно што их занима. Моје серије од пре тридесет година и од неких колега које се данас приказују и даље имају високе рејтинге. Ако је нешто давно успело и ако је дирало срца људи, дира и данас јер су то вечне људске теме. У оно време људи су масовно гледали те серије, улице су биле пусте. Лола Ђукић, Душко Савковић, Жика Лазић, Љубиша Козомара и наравно Синиша Павић су људи који су правили изузетне телевизијске програме, најгледаније и никоме тада није падало на памет да се бави неким стварима којима се данас баве комерцијалне телевизије.

Најлакше је купити стране серије ако су старе 10 или 15 година, купиш их јефтино и пушташ у недоглед, а на овом принципу много уложиш и није извесно да ће се исплатити, али би се постигао неки културни подухват који остаје за будуће генерације и вредан је труда и новца”, закључио је Михић.

Он је идеју да направи серију о стварању прве српске државе имао још пре тридесет година, а права прилика се створила тек данас. РТС је расписао анонимни конкурс, а Михић је добио награду. Серију ће режирати Марко Маринковић, што је и била Михићева жеља.

Ове године се, такође, обележава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног.

“Људи од пре осамсто година су заправо били наши савременици. Све се то исто нама догађа – поново стварамо свој државу, боримо за нешто што бих назвао правом самосталношћу, да нема мржње међу људима, да станемо на своје ноге, да не зависимо сувише од великих сила, да немамо проблема са суседима, поново бранимо своју територију и на неки начин смо у истој ситуацији. Све то сам хтео да испишем кроз људске особине,” објаснио је Михић.

Извор: Недељник

Back to top button