ПОЛИТИКА

Железњак: Власти Црне Горе се плаше сопственог народа

Политичке репресије којима су сада у Црној Гори изложени активисти Демократског фронта изазивају револт и показују да поједине црногорске партијске руководиоце обузимају паника и страх од народа због политике коју спроводе. То је изјавио Сергеј Железњак, заменик секретара Генералног савета странке „Јединствена Русија“ и члан Комитета Државне думе за међународна питања, у вези са хапшењем црногорског активисте Михаила Чађеновића и држањем у затвору раније ухапшеног Николе Бајчетића.

„У вези са новим драматичним догађајима у Црној Гори желим да изразим нашу солидарност и моралну подршку Михаилу Чађеновићу и Николи Бајчетићу, као и њиховим породицама и истомишљеницима из Демократског фронта, а такође свим слободољубивим грађанима Црне Горе револтираним деспотизмом власти према онима који се залажу за уставом гарантована права и демократске слободе својих суграђана“, рекао је Железњак.

Члан Комитета Државне думе за међународна питања скреће пажњу на то да су поједини црногорски руководиоци дуги низ година цинично користили и чак покушавали да продубе руско-америчке несугласице у циљу задовољавања својих властољубивих амбиција, заснованих на гушењу демократије, корупцији и криминалу. „Претходна америчка администрација Барака Обаме фактички је ишла у корак са појединим препреденим црногорским политичарима, затварајући очи на многобројне чињенице флагрантног кршења демократских права и слобода у Црној Гори. О томе упечатљиво сведоче отворени извештаји које су Комитету Сената САД за међународна питања 14. септембра 2016. године поднели Хојт Ји из Стејт департмента и Мајкл Карпентер из америчког Министарства одбране. У документу ниједан редак није посвећен насилном гушењу грађанских протеста у јесен 2015. године, уопште се не помињу многобројна корупционашка и кривична дела, између осталих и она за која постоји одлука Врховног касационог суда Италије, где фигурирају црногорски руководиоци и њихово најближе окружење, и ништа не пише о политичкој корупцији која цвета у Црној Гори и о очигледном нескладу између расположења црногорских грађана и личних амбиција њихових руководилаца који насилно увлаче Црну Гору у НАТО како би оправдали сопствене неуспехе“, нагласио је Железњак.

„Ослањајући се на подршку већине црногорског народа Демократски фронт се јуначки бори за одржавање Народног референдума о чланству Црне Горе у НАТО-у. Лидери Демократског фронта улажу велике напоре да истина о стварном стању у Црној Гори стигне до широких друштвених кругова и руководећих политичара Руске Федерације, Европске уније и Сједињених Америчких Држава. Уједно се Демократски фронт отворено и јавно залаже за успостављање непосредног и конструктивног руско-америчког политичког дијалога у вези са решавањем кризних питања у Црној Гори и на читавом Балкану. У контексту тих иницијатива као груба лаж се могу окарактерисати оптужбе упућене Демократском фронту за деловање које се тобоже коси са националним интересима. Те оптужбе упућују људи који су путем интрига и насиља дуги низ година ауторитарно владали и покушавали да тргују црногорским националним суверенитетом, лицемерно третирајући тај свој бизнис као „европску и евроатлантску будућност Црне Горе“. Тежњом да се оправда фијаско сопствене политике могу се објаснити и апсурдне и неумесне оптужбе против Русије које данас чујемо од појединих црногорских руководилаца који се понизно улагују НАТО-у“, истакао је руски парламентарац.

„Ми на примеру избора у САД и изборних процеса у Европи видимо да лидери патриотских снага и поред свих провокација и покушаја дискредитације добијају све већу подршку. Демократском фронту и свим његовим политичким партнерима и истомишљеницима желим да храбро преброде покушаје вршења притисака и застрашивања од стране оних који се противе организовању мирног и безопасног Народног референдума о питању чланства у НАТО-у. Такође им желим успеха на предстојећим изборима у Никшићу 12. марта. Уверен сам да ће народ Црне Горе моћи самостално да одреди своју будућност и да ће сви поштовати тај слободни избор нашег братског црногорског народа“, закључио је заменик секретара Генералног савета странке „Јединствена Русија“.

Руска реч

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker