ВЕСТИ

ШИПТАРСКИ ТЕРОРИСТА ТАЧИ ПОРУЧУЈЕ – Најбоље је да Србија призна Косово

Прочитај ми чланак

ПРАГ – Косовски председник Хашим Тачи изјавио је данас, уочи наставка разговора у Бриселу, да је дошло време да се отвори последње поглавље у дијалогу Београда и Приштине, а као најбоље могуће решење наводи да Србија призна косовску независност.

Харадинај: Тачи и Мустафа марионете Србије
Лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова и бивши вођа тзв. ОВК Рамуш Харадинај оптужио је данас косовског председника и премијера, Хашима Тачија и Ису Мустафу, да су „марионете Србије”, због пристанка на наставак дијалога са Београдом без постављања било каквих услова.
Харадинај, који је тренутно на условној слободи у Француској, објавио је на свом Фејсбуку да Тачи и Мустафа пристају на наставак разговора „упркос недавним нападима – подизање зида, воз, неосноване потернице, што значи да не разумеју интересе своје земље”.
„Опредељење Исе Мустафе и Хашима Тачија, да упркос околностима насталим узастопним српским нападима на суверенитет Косова, наставе разговоре са Србијом, значи марионетски положај”, написао је Харадинај.
Харадинај је, поводом изјаве руководиоца српског Тужилаштва за ратне злочине Милана Петровића да би по новим оптужбама његовим случајем могао да се позабави Специјални суд за злочине ОВК у Хагу, поручио да „Београд није његов главни град”.
Харадинај је након осам дана екстрадиционог притвора пуштен из притвора, али му је забрањено да напушта Француску до одлуке суда о захтеву Србије за изручење.
Француски суд у Колмару је Харадинају одузео пасош и наложио да се два пута седмично јавља надлежној полицијској управи.

„Најбоље могуће решење је да Србија призна Косово, а то би било окончање овог важног процеса дијалога, који је почео као технички, а сада улазимо у напреднију фазу политичког дијалога, која ће коначно довести до признања Косова од стране Србије”, рекао је Тачи за радио Слободна Европа, преноси Танјуг.

Тачи тврди да се у Бриселу неће говорити о унутрашњим питањима Косова.

„Дефинитивно је дошло време да се отвори последње поглавље у дијалогу Косова и Србије, поглавље нормализације међудржавних односа, што подразумева нормализацију у области политике, сигурности, економије, регионалне и евроатланске интеграције, а на основу вредности европске перспективе двеју држава”, казао је Тачи.

Он је додао да, „што краће то поглавље буде трајало, то ће бити боље и за Косово и за Србију”.

Тачи је навео да теме за сутрашњи састанак нису прецизиране, али је нагласио да су „Косово и Србија аутономне земље са својим суверенитетом” и да Косово у овом последњем поглављу неће преговарати о питањима која се не тичу „нормализације односа двеју држава”.

О унутрашњим питањима Косова, додао је, Косово само одлучује.

Тачи је рекао да су створене околности да Београд и Приштина морају да уђу у процес нормализације међудржавних односа, а након „тешке провокације Србије са хапшењима, возом и зидом у Митровици”.

На питање како коментарише став опозиције да Косово треба због тога да прекине дијалог са Србијом, Тачи је одговорио:

„Земље и у времену тензија и ратова воде дијалог. Најважније је да се поштује Устав, закони и суверенитет и онда не би требало бити сумње. Овај дијалог подржава САД и ЕУ и убеђен сам да дијалог ојачава државу Косово. Било би у интересу да се оконча и ово последње поглавље, које ће довести до нормализације односа и признања Косова од стране Србије”, закључио је он.

У Бриселу ће сутра бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине, којој ће, поред премијера Србије Александра Вучића и косовског премијера Исе Мустафе, присуствовати и председник Србије Томислав Николић и косовски председник Хашим Тачи.

Брисел поздравља долазак представника Београда и Приштине на највишем нивоу, на сутрашњи састанак, изјавила је портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић, оценивши да развој ситуације последњих дана наглашава потребу за појачаном опредељеношћу и ангажовањем обе стране.

Политика

Back to top button