ВЕСТИ

Неопходан „црвени телефон” између Београда и Приштине

Прочитај ми чланак

ли ће Београд и Приштина као некада Вашингтон и Москва успоставити „црвени телефон” како би брзо решавали кризне ситуације?

Директна комуникација српске владе и косовских власти вероватно би помогла да многи неспоразуми буду предупређени.

Као последњи, који је могао да прерасте у озбиљан инцидент, кад је Приштина послала специјалне јединице на север Косова да спрече улазак путничког воза који је из Београда кренуо за Косовску Митровицу.

Идеју да би Београд и Приштина могли да успоставе директну везу први је покренуо премијер Вучић, после разговора с потпредседником САД Џозефом Бајденом на Светском економском форуму у Давосу.

„Све можемо да решавамо, ако треба да успостављамо ’вруће линије’ Београд–Приштина, ’црвене линије’, како год хоћете да је назовете, да се чујемо у сваком тренутку – ја немам ништа против. Дајте, људи, да урадимо све што треба, само да имамо мир и стабилност”, поручио је Вучић.

На ову иницијативу, за сада, нема одговора из Приштине, а политички аналитичар са Косова Оливер Вујовић тврди да косовска влада неће на то пристати уколико не добије инструкције из Брисела.

„ЕУ сматра да је Косово у њиховој надлежности и да само они треба да одлучују како ће се ствари решавати. Једини начин на који ће Приштина разговарати са Београдом, као и до сада, биће искључиво комуникација преко Брисела”, рекао је Вујовић.

Back to top button