ВЕСТИ

(ФОТО) ГЕЈЕВИ ПРАВИЛИ ХАОС ИСПРЕД ЦРКВЕ – У Београду протест против Трампа!!!

Прочитај ми чланак

Неколико стотина учесница и учесника окупило се данас у Београду на „Женском маршу против фашизма“.

Марш у Београду је један од преко шесто седамдесет протеста широм света на којима се очекује присуство више од два милиона учесница које ће прижити солидарну подршку „Женском маршу на Вашинтон“. Основни циљ протеста у главном граду Америке, који се дешава дан након инагурације Донада Трампа на место председника САД-а, јесте показивање неслагања са конзервативним и патријахалним политикама какве је Трамп заступао у сојој кампањи и какве би могао да спроводи током свог мандата.

Београдски марш су организовале активисткиње из неколико женских, феминистичких организација у сарадњи са индивидуалним активисткињама, док су протест подржале различите организације и појединци и појединке. Скуп је почео у Пионирском парку одакле је кренуо протестни марш ка храму Светог Саве испред кога је неколико активисткиња одржало говоре.

Главна тема обраћања, као и фокус целог протеста, је било питање угрожености права на абортус које у све више земаља, па тако и у Србији, редуковано и све мање доступно. Организаторке су посебно подвукле недопустиве институционалне нападе на женско тело од стране државе уз садејство цркве.

У саопштењу организаторки као и у самим говорима истакнуто је да се налазимо у држави „у којој десетине хиљада људи живи у сиромаштву, у којој су они који раде понижени и експлоатисани, где се хиљаде избеглица смрзава на улицама, док је расизам према Ромима јако изражен“. Наглашено је и да „Многе лезбејке, гејеви и друге сексуалне оријентације и родно различити људи не могу на улице са миром у срцу“. Из тих разлога организаторке су желеле да пруже поруке отпора „десној политици која свуда у свету најпре напада женска, а потом и права свих других група са мање моћи“.

Још током припрема и најављивања „Женског марша против фашизма“ изнете су солидарне критике које су долазиле пре свега од феминистичких активисткиња и активиста. На концептуалном нивоу, и поред јасне везе између цркве и државе остало је нејасно зашто би феминисткиње свој протест завршавале испред одређене цркве и њој „упућивале“ своје захтеве, а не некој институцији која ће у крајњем случају системски имплементирати и спроводити опресивне политике спрам жена. Чак и након одржаног протеста остаје питање да ли се тиме црквеној организацији даје легитимитет који нема, да ли је потребно и могуће са њом дискутовати о репродуктивним правима жена? Организационо, током саме најаве догађаја нису били довољно истакнути и комуницирани проблеми жена у Србији који су и били главни разлог протеста, па је тако многим људима деловало да је основни разлог протеста у Београду инагурација Трампа за председника САД-а.

Ипак, солидан број окупљених као и поруке које је марш носио показују да постоји довољан број жена и мушкараца који би могли да организују будући отпор најпре нападима на права жена и свих других угрожених група. Исто тако, присуство различитих група на протесту улива наду да је евентуалне пропусте који су се десили могуће солидарним ангажманом превазићи у неким будућим акцијама.

Машина

Back to top button