ВЕСТИ

ВУЧИЋ – Србија неће дозволити напад на српски народ на КиМ

Прочитај ми чланак

Премијер Александар Вучић рекао је да је донео одлуку да се воз који је кренуо из Београда заустави у Рашки да би се сачувала безбедност путника и да би се избегли сукоби. Навео је да су Албанци желели да изазову сукоб ширих размера и упозорио их је да не нападају српски народ јер Србија то неће дозволити.

Александар Вучић је на конференцији за новинаре навео да су Албанци хтели да сачекају воз, ухапсе машиновођу и тиме доведу до великих сукоба.

Вучић је рекао да је јутрос у 8.30 из Београда кренуо путнички воз а не тенк или оклопно возило. Навео је да је тај воз требало да спаја људе и градове у складу са законима свих земаља света и стандардима ЕУ и у складу са слободом кретања људи, роба, капитала и услуга.

“Онда су почеле да се догађају невероватне ствари”, навео је премијер.

Додао је да су Албанци покушали да минирају пругу, али да нису били сасвим способни да ураде то на ваљан начин а онда су послали јединице са дугим цевима сачињене само од Албанаца на Јариње.

Каже да су Срби, када су то видели, окружили јединицу из Лужана.

Вучић је навео да је потом мимо одобрења послато 17 блиндираних оклопних возила типа “кобра” са специјалним јединицам РОСУ са жељом да вечерас почне сукоб ширих размера.

“Моја одлука је била у том тренутку и њом се поносим, да зауставим наш воз у Рашки, да бих сачувао слободу и животе наших људи, да бисмо избегли сукобе и показали свима да желимо мир”, рекао је премијер Вучић.

Истакао је да је обавио и разговор са Федериком Могерини и да јој је рекао колико је разочаран реакцијом ЕУ по том питању. Како је рекао, вечерас ће са ситуацијом упознати руководство Руске федерације а сутра и руководство Кине.

Рекао је да ће вечерас или сутра разговарати и са америчким потпредседником Џозефом Бајденом како би га упознао са “ратним играма које је Приштина припремала. Вучич је рекао и да није сигуран да за то нису имали нечији благослов.

Председник владе Србије упозорио је косовске Албанце да ни не покушају да нападну оружјем Србе на Косову и Метохији, јер Србија то неће дозволити.

“Ово је моје последње упозорење, позив Албанцима да не покушају да нападну оружјем Србе на Косову и Метохији, јер Србија то неће дозволизи”, рекао је премијер.

“Србе позивам да остану мирни”, рекао је Вучић.

 

Back to top button