ВЕСТИ

СТЕЧАЈНА МАФИЈА – Радуловић глуми поштење, а у реалности је безочни криминалац!

Прочитај ми чланак

Лидер покрета “Доста је било” Саша Радуловић као стечајни управник и члан такозване “стечајне мафије” био је на удару државних органа више пута због корупционашких афера које се данас заташкавају у медијима.

Против Саше Радуловића, члана такозване “стечајне мафије”, покренуте су бројне кривичне, дисциплинске, прекршајне и анти-корупцијске истраге.

Казнио га Привредни суд са 100.000 динара

Радуловић је 2011. године оптужен због свесног и систематског одуговлачења стечајних поступака како би, према неким наводима, добијао астромонске месечне накнаде у износу од неколико стотина хиљада динара месечно.

Имајући у виду то да је месечна накнада са стечајне управнике 100.000 динара, спекулише се да је Радуловић у свим тим фирмама за све те године зарадио више од 49 милион динара!

Привредни суд је решењем 2011. године казнио Радуловића са 100.000 динара “због тога што је, обављајући дужност стечајног управника, починио тежу повреду радне дужности”.

Радуловић се жалио, али је и у поновљеном поступку потврђено првостепено решење:

– Стечајном управнику Саши Радуловићу из Београда, број лиценце 155-0469, ИЗРИЧУ СЕ мера ЈАВНА ОПОМЕНА и НОВЧАНА КАЗНА у износу од 100.000 динара због тога што је обављајући дужност стечајног управника починио тежу повреду радне дужности, пише у образложењу.

Одузимање дозволе

Агенција за лиценцирање стечајних управника (АЛСУ) покренула је 2012. поступак против Радуловића за одузимање лиценце стечајног управника јер је намерно одуговлачио процес приватизације “Делта легала”.

Радуловић је био у вишеструком сукобу интереса јер је књиговодствене услуге за свих 14 стечајних случајева водила приватна фирма коју су држали он и његова жена Татјана Радуловића.

Прекршио је закон и када је на жену пребацио власнички удео у фирми “Е-Маркет Цапитал доо”, иако закон забрањује преношење власништва на повезано лице.

Био је стечајни управник у случају шећеране “Димитрије Туцовић”, а највећи поверилац шећеране била је Хипо банка, где је Радуловић истовремено радио као консултант.

Чим је на предлог Александра Вучића 2013. године постао министар привреде у Дачићевој влади, Радуловић је на руководећа места у АЛСУ поставио своје људе.

Радуловић је одмах заменио председника и заменика председника и чланове дисциплинског већа.

Ивана Матић, блиска пријатељица Саше Радуловића, постављена је на његов предлог за в.д. директора АЛСУ, док су дисциплинско веће преузели стечајни управници Драган Вигњевић из Суботице, Добривоје Петровић и Смедерева, Иван Николић из Београда и Зоран Стојановић из Бачке Тополе.

Тако је званично и обустављен дисциплински поступак против Радуловића за одузимање лиценце стечајног управника.

Кривична пријава против Радуловића

Директор фирме “Други октобар” из Вршца, Љубиша Шљивић, рекао је 2011. године да су радници поднели кривичну пријаву против Радуловића, наводећи да му је “место иза решетака”.

Питао се када ће неко стати на пут човеку који је ојадио хиљаде људи.

– Радили смо за “Вршачку пивару”, у којој је он био стечајни управник. Против њега смо поднели кривичну пријаву јер је он као поверилац у нашој фирми буквално отимао новац од радника. Надам се да ће полиција Радуловића коначно стрпати иза решетака, рекао је Шљивић за један дневни лист 2011. године.

Никоме није јасно шта се тачно десило са том кривичном пријавом.

МУП званично водио истрагу против Радуловића

Према писању медија из 2011. године, Министарство унутрашњих послова покренуло је истрагу против Радуловића исте године.

Полиција је проверавала да ли је он злоупотребио службени положај.

– Засад имамо одређена сазнања о томе и грађани могу да буду сигурни да ћемо све оптужбе проверити, саопштено је из МУП-а 2011. године.

Полицијска истрага из 2011. године остала је до дан данас под знаком питања.

Под истрагом Агенције за борбу против корупције

Исте године је саопштено да је на случају Радуловића радила и Агенција за борбу против корупције.

Тадашња директорка Агенције за борбу против корупције, Зорана Марковић, саопштила је да је Агенција проверавала да ли је Радуловић тема за њих.

– Без обзира на то, он јесте озбиљан кандидат за полицијску истрагу. Он није функционер, па не можемо аутоматски да предузмемо конкретније поступке против њега. Међутим, Агенција разматра да ли постоји могућност у законским оквирима да на неки начин ипак реагује, рекла је Марковићева 2011. године.

Томо Зорић, бивши портпарол Републичког јавног тужилаштва, рекао је исте године да су истраге око такозване “стечајне мафије” у надложности Специјалног тужилаштва.

Прекршајна пријава против Радуловића

Државна ревизорска институција поднела је 19. марта 2015. године прекршајну пријаву против Саше Радуловића због привредног преступа.

Ревизор је нашао да је Радуловић запослио четири лица по уговору о привременим и повременим пословима на период дужи од 120 радних дана, што је максимум у складу са Законом о раду.

Телепромптер

Back to top button