ВЕСТИ

Послат захтев за изручење Харадинаја

Прочитај ми чланак

Министарство правде Србије послало је француским правосудним органима захтев за изручење Рамуша Харадинаја, речено је “Танјугу” у том министарству.

Уз захтев за изручење је послата и пратећа документација преведена на француски језик, на основу које ће француско правосуђе одлучивати о испуњености услова за изручење Харадинаја Србији.

Привођење Харадинаја

Харадинај је прошле среде лишен слободе на аеродрому “Базел-Милуз”, на француској страни, на основу потернице коју је Србија за њим расписала 2004. године, и налази се у притвору.

Србија га тражи због сумње да је на Косову и Метохији 1998. и 1999. године починио злочине који нису били обухваћени оптужницом Хашког трибунала, по којој је правоснажно ослобођен.

У питању су ратни злочини против цивилног становништва у зони одговорности Дукађин 1998. и 1999. године.

Премијер Александар Вучић је раније изјавио да ће Србија од Француске тражити изручење Рамуша Харадинаја. Премијер је рекао да се нада да ће у том случају у Француској право бити изнад политике.

Како је рекао, наше тужилаштво има бројне доказе, многе оптужујуће ствари, те би било веома необично да Француска не поступи у складу са правом него са политичким ставовима.

РТС

Back to top button