ПОЛИТИКА

ПРЕДСЕДНИЧКИ КАНДИДАТ У НАЈАВИ ВУК ЈЕРЕМИЋ – Хоће да хапси навијаче!

Наша “управљачка” елита није у стању да разуме нове спољнополитичке и безбедносне изазове, нити има способности да ефикасно заштити земљу и грађане у ванредним ситуацијама – било да се ради о поплавама, неконтролисаним миграцијама или тероризму, написао је у ауторском тексту за лист Данас бивши шеф дипломатије Србије Вук Јеремић.

“Да ли можемо веровати у спремност и капацитет владајуће касте у Србији да се озбиљно бави реалним безбедносним претњама, имајући у виду њену опседнутост политичким маркетингом и учвршћивањем унутрашње контроле над сосптвеним грађанима”, упитао је Јеремић.

Истиче да је немогуће имати поверење у поредак који не одговара на позиве у вези са „бандитским рушењем“ објеката у центру Београда под окриљем ноћи и додаје да је јавна тајна блискост одређених припадника власти са криминалним и навијачким групама.

За појединце на одговорним положајима у систему безбедности каже да су на те позиције постављени искључиво по критеријуму личне лојалности председнику своје странке.

“Људи који ту часно раде свој посао све су више маргинализовани, све су више понижени чињеницом да им шефују партијски војници и мезимице”, написао је Јеремић.

Он оцењује да се безбедносна ситуација у свету и окружењу драматично погоршава протеклих неколико година и да се те нове реалности мора бити свестан.

“Актуелна власт у Србији, нажалост, не одаје утисак неопходне приправности”, сматра Јеремић.

Када је у питању његово ангажовање у политици у Србији, Јеремић каже да га “оркестрирана кампања” неће одвратити од тога да покуша да допринесе изградњи другачијег система, у коме ће, како каже, безбедност бити тертирана као највише јавно добро, држава кадра да квалитетно реагује на кризне околности, а безбедносни апарат унапређен и недвосмислено стављен у функцију јавног интереса.

(Фонет)

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker