ВЕСТИ

Ухапшен Рамуш Харадинај

ПРИШТИНА – Бивши хашки оптуженик и председник Алијансе за будућност Косова ухапшен је у Француској по потерници Србије, потврдила је његова породица за приштинске медије.

Медији наводе да је Харадинај ухапшен на основу међународне потернице коју је издала Србија и да се налази у притвору у Француској.

Србија терети Харадинаја због убистава и тешких злочина на Косову током 1998, 1999.

Рамуш Харадинај је бивши вођа ОВК и бивши косовски премијер.

Хашки суд је ослободио Харадинаја оптужби за ратни злочин 2012. године. Тада су Харадинај и његови бивши помоћници Идриз Баљај и Лахи Брахимај пуштени на слободу.

Трибунал је изрекао ослобађајућу пресуду по свим тачкама оптужнице, од којих је главна да је било удруженог злочиначког подухвата.

Ко је Рамуш Харадијан и за које злочине се терети?
ПРИШТИНА- Рамуш Харадинај – бивши хашки оптуженик, посланик и председник Алијансе за будућност Косова – ухапшен је данас у Француској по међународној потерници Србије.Харадинај је ухапшен на аеродрому у Базелу, на француској страни, а на основу захтева Србије из 2004. године због злочина на Косову.Харадинај је рођен 3. јула 1968. године у селу Глођане код Дечана на Косову.После демонстрација косовских Албанаца 1989. емигрирао је у Швајцарску, где је регрутован у Народни покрет Косова, из којег је настала Ослободилачка војска Косова.У Албанији је 1996. завршио обуку и учествовао у стварању терористичких база у градовима Кукс и Тропоја.На Косово је често долазио илегално, а трајно се вратио средином 1997, када је с браћом Даутом и Шкељзеном организовао терористичке нападе на полицију широм Метохије.У априлу наредне године постао је један од регионалних команданата ОВК.На његову иницијативу у Глођану је формирана специјална јединица ОВК „Црни орлови”, којој се приписује одговорност за мучења и убијања више десетина српских цивила, чија су тела нађена у Радоњићком језеру и по сеоским бунарима у општини Дечани, наводи РТС.Власти у Београду оптужиле су Харадинаја да је одговоран за многе злочине над Србима у том делу Покрајине и за њим расписале потерницу.Оптужен је да је за масовно убиство Срба на подручју Глођана, где је у лето 1998. на пољопривредној плантажи нађено више од 20 лешева.После званичног распуштања и демилитаризације ОВК, почетком 2000, формиран је Косовски заштитни корпус, у којем је Харадинај био заменик команданта Агима Чекуа.Са те дужности се повукао 11. априла те године и најавио оснивање странке. Нова странка под називом Алијанса за будућност Косова формирана је 29. априла 2000. и Харадинај је изабран за њеног председника.Хашки трибунал је против Харадинаја 4. марта 2005. подигао оптужницу, којом га по 37 тачака терети за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања, на основу индивидуалне кривичне одговорности почињене у периоду од 1. марта до 30. септембра 1998. године, када је био командант тзв. оперативне зоне Дукађин (Метохија).Харадинај је по пријему оптужнице поднео оставку на место косовског премијера и добровољно се предао Трибуналу 9. марта 2005.Хашки суд је ослободио Харадинаја оптужби за ратни злочин 2012. године. Тада су Харадинај и његови бивши помоћници Идриз Баљај и Лахи Брахимај пуштени на слободу.То је био други пут да је Харадинај ослобођен оптужби. Претходно, по окончању првог суђења, по оптужници за злочине на ширем подручју западног Косова, Харадинај и Баљај су ослобођени оптужби и пуштени на слободу, док је Брахимај био осуђен на шест година затвора – преноси Танјуг.

Оптужница за Харадинаја тицала се злочина који су почињени од 1. марта до 30. септембра 1998. у време кад је он био командант такозване оперативне зоне Дукађин (Метохија).

То је био други пут да је Харадинај ослобођен оптужби.

Претходно, по окончању првог суђења, по оптужници за злочине на ширем подручју западног Косова, Харадинај и Баљај су ослобођени оптужби и пуштени на слободу, док је Брахимај био осуђен на шест година затвора.

Рамуш Харадинај је у јуну 2015. године ухапшен у Словенији, такође по интерполовој потерници Србије. После два дана враћен му је пасош и дозвољено му је да напусти Словенију.

Харадинај се у новембру 2012. вратио у Приштину, пошто га је суд по други пут ослободио свих тачака оптужнице за злочине почињене у логору ОВК у Јабланици. Власти у Београду подигле су против Харадинаја 108 кривичних пријава због сумње да је извршио кривична дела тероризма, удруживања ради непријатељске делатности и убијања цивила – преноси Танјуг.

 

Тачи: Хапшење Харадинаја неприхватљиво

ПРИШТИНА – Косовски председник Хашим Тачи огласио се вечерас поводом хапшења Рамуша Харадинаја, наводећи да је „неприхватљиво да Харадинај буде ухапшен у било којој земљи на свету, само због потернице Србије”.

Тачи је на Фејсбуку навео да косовске институције користе „све расположиве механизме како би што пре исправили грешку и Харадинај био пуштен”, преноси „Зери”.

„Ми чланови ОВК смо поносни што смо се борили против криминалног режима Слободана Милошевића, а то је потврдио и слободни и демократски свет када је покренуо кампању бомбардовања српских циљева”, навео је Тачи.

Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја је „неправедним и неприхватљивим” назвала хапшење Харадинаја.

„Овај чин је неправедан и неприхватљив. Позивамо француске ауторитете да Харадинају омогуће наставак његовог путовања и захтевамо од Европске уније и европских држава да не спречавају слободно кретање на основу незаконитих потерница Србије”, наводи Харадинајева Алијанса за будућност Косова, преноси регионална тв Н1.

Истог је мишљења и независни посланик у косовској скупштини Иљир Деда.

„Његово хапшење на основу налога за хапшење Србије апсолутно је неприхватљиво. Не може бити листа за хапшење на једној страни, а на другој страни ‘дијалог за нормализацију односа’. Дијалог са Србијом не може бити настављен у овом формату”, објавио је Деда на Фејсбуку.

Рамуш Харадинај – бивши хашки оптуженик, посланик и председник Алијансе за будућност Косова – ухапшен је данас у Француској по међународној потерници Србије.

Харадинај је ухапшен на аеродрому у Базелу, на француској страни, а на основу захтева Србије из 2004. године због злочина на Косову.

Француски полицијски извори су ову вест потврдили Ројтерсу, наводећи да је гранична полиција ухапсила Харадинаја по доласку на аеродром Базел-Милуз на истоку Француске где је допутовао летом из Приштине.

Базел се налази на тромеђи Швајцарске са Немачком и Француском, па се градска зона простире кроз три државе.

Претходно је и Харадинајева породица за приштинске медије потврдила да је ухапшен у Француској.

Медији наводе да је Харадинај, бивши хашки оптуженик, ухапшен на основу међународне потернице коју је издала Србија и да се налази у притвору у Француској – преноси Танјуг.

 

Арифи: Харадинај задржан на аеродрому у Базелу

ПРИШТИНА – Рамуш Харадинај – бивши хашки оптуженик, посланик и председник Алијансе за будућност Косова – задржан је данас на аеродрому у Базелу, на француској страни, а на основу захтева Србије из 2004. године због злочина на Косову, потврдио је Авни Арифи из ове странке.

„Оно што знамо јесте да је он задржан од стране француских власти и да је у ишчекивању одлуке”, казао је Арифи за радио Слободну Европу.

Француске власти обавестиле су косовске институције о хапшењу Харадинаја, пише лист „Инсајдери”, али додаје да нема званичну потврду министарства правде.

Базел се налази на тромеђи Швајцарске са Немачком и Француском, па се градска зона простире кроз три државе.

Претходно је и Харадинајева породица за приштинске медије потврдила да је ухапшен у Француској.

Медији наводе да је Харадинај, бивши хашки оптуженик, ухапшен на основу међународне потернице коју је издала Србија и да се налази у притвору у Француској.

Србија терети Харадинаја због убистава и тешких злочина на Косову током 1998, 1999.

Рамуш Харадинај је бивши вођа ОВК и бивши косовски премијер.

Хашки суд је ослободио Харадинаја оптужби за ратни злочин 2012. године. Тада су Харадинај и његови бивши помоћници Идриз Баљај и Лахи Брахимај пуштени на слободу.

Трибунал је изрекао ослобађајућу пресуду по свим тачкама оптужнице, од којих је главна да је било удруженог злочиначког подухвата.

Оптужница за Харадинаја тицала се злочина који су почињени од 1. марта до 30. септембра 1998. у време кад је он био командант такозване оперативне зоне Дукађин (Метохија).

То је био други пут да је Харадинај ослобођен оптужби.

Претходно, по окончању првог суђења, по оптужници за злочине на ширем подручју западног Косова, Харадинај и Баљај су ослобођени оптужби и пуштени на слободу, док је Брахимај био осуђен на шест година затвора – преноси Танјуг.

 

Косовско министарство: Радимо да Харадинај буде пуштен

ПРИШТИНА – Косовско Министарство спољних послова потврдило је да је бивши хашки оптуженик и председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај приведен у Француској, објавио је приштински „Зери”.

На сајту тог листа се наводи да косовско министарство ради на томе да Харадинај буде ускоро пуштен.

„Министарство спољних послова интензивно ради на том питању од 15 сати, када је Харадинај притворен. Хапшење су извеле француске власти на основу потернице Србије из 2004. године, што је за нас неприхватљиво. Министарство је упутило вербалну ноту преко амбасаде у Паризу, а министар Хоџај се лично ангажује, користећи све дипломатске канале да Харадинај буде што је пре могуће пуштен”, рекао је шеф кабинета Хоџаја, Башмир Џемај.

Хапшење Харадинаја су за „Зери” потврдили и његова породица и косовски министар правде Орхан Хајризи.

Лист наводи и да су француске власти обавестиле власти у Србији о хапшењу.

Србија терети Харадинаја због убистава и тешких злочина на Косову током 1998. и 1999. године.

Нешто раније, Авни Арифи из Алијансе за будућност Косова је за РСЕ изјавио да је Харадинај задржан на аеродрому у Базелу, на француској страни, а на основу захтева Србије из 2004. године због злочина на Косову.

Француске власти обавестиле су косовске институције о хапшењу Харадинаја, пише лист „Инсајдери”.

Базел се налази на тромеђи Швајцарске са Немацком и Француском, па се градска зона простире кроз три државе.

Француска полиција потврдила хапшење Хараданија
ПАРИЗ – Француска полиција ухапсила је бившег хашког оптуженика и председника Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја по српској потерници, јавио је Ројтерс позивајући се на полицијске изворе.Француска гранична полиција ухапсила је Харадинаја по доласку на аеродром Базел-Милуз на истоку Француске где је допутовао летом из Приштине, навели су извори – преноси Танјуг.

Претходно је и Харадинајева породица за приштинске медије потврдила да је ухапшен у Француској.

Медији наводе да је Харадинај, бивши хашки оптуженик, ухапшен на основу међународне потернице коју је издала Србија и да се налази у притвору у Француској – преноси Танјуг.

 

Имери и Љимај о хапшењу Харадинаја

ПРИШТИНА – Поводом хапшења бившег хашког оптуженика и шефа Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја огласио се вечерас и лидер Самоопредељења Висар Имери, који је затражио његово хитно пуштање.

„Хапшење Харадинаја на основу потернице Србије је неприхватљиво. Знамо да се Србија није слагала са нашим ослободилачким ратом, али земље које су признале Косово не би требало да следе српску политику кривичног гоњења. Овај случај још једном показује да бисмо имали нормализацију односа Србија се мора променити а не Косово. Ми захтевамо хитно пуштање Харадинаја али и да наше институције предузуму мере за укидање свих међународних потерница за борцима бивше ОВК”, написао је Имери на Фејсбуку, преноси Коха.

Поводом хапшења Харадинаја реаговала је и опозициона Иницијатива за Косово, Фатмира Љимаја.

Из Иницијативе наводе да „они који разговарају сваки дан са Србијом у Бриселу (косовске власти) говори колико су незаинтересовани да бране ослободиоце и грађане од арбитрарног и криминалног деловања владе Србије”.

„Уместо да услове Србију да престане са таквим делима и да повуче све налоге за бивше борце ОВК… они никада нису ни покренули такво питање”, наводи се даље, преноси Слободна Европа – преноси Танјуг.

 

Алијанса: Хапшење Харадинаја неприхватљиво

БЕОГРАД, ПРИШТИНА – Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја огласила се вечерас поводом његовог хапшења у Базелу, наводећи да је „неправедно и неприхватљиво”.

„Овај чин је неправедан и неприхватљив. Позивамо француске ауторитете да Харадинају омогуће наставак његовог путовања и захтевамо од Европске уније и европских држава да не спречавају слободно кретање на основу незаконитих потреница Србије”, наводи Харадинајева Алијанса за будућност Косова, преноси регионална тв Н1.

Медији су јавили да је Харадинај ухапшен на основу међународне потернице коју је издала Србија и да се налази у притвору у Француској.

Функционер Алијансе Авни Арифи потврдио је за портал Коха да је Харадинај заустављен у Базелу на француској страни на основу потернице Србије – преноси Танјуг.

Политика
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker