ВЕСТИ

ФАКТОР ПЛУС – Двери испод цензуса ако би се сад расписали избори!

Прочитај ми чланак

Александар Вучић, ако би се кандидовао, имао би шансе да победи већ у првом кругу председничких избора, а Томислав Николић могао би да има велики проблем у другом кругу, показују резултати анкете, коју преноси “Политика”.

Вучић би у другом кругу убедљиво победио и Николића, показало је испитивање јавног мњења спроведено између 16. и 26. децембра, на узорку од 1.200 испитаника.

Како се наводи, питање “од милион долара” на прелазу из 2016. у 2017. јесте да ли ће председнички кандидат СНС-а, а можда и владајуће коалиције, бити актуелни шеф државе Николић или председник републичке владе Вучић.

Резултати традиционалног новогодишњег испитивања јавног мњења “Политике” и агенције “Фактор плус” показују да је дилема, са становишта власти, прилично оправдана.

Вучић, изгледа, има шансе да победи већ у првом кругу (ако не буде великог обрта), а Николић, иако добро стоји у првом, може да има велики проблем у другом кругу.

“Политика” наводи да, иако је до избора остало нешто мало више од три месеца, још има доста непознаница.

Отуда су и у овој анкети питања која се тичу председничких кандидата и избора више хипотетичка, будући да је мали број званично најављених кандидатура.

Испитаницима је понуђено да се определе између Николића, односно Вучића, и неког потенцијалног кандидата.

На питање за кога би гласали у другом кругу, Николић је изједначен са Вуком Јеремићем (50 према 50 одсто), али је бољи у односу на остале понуђене такмаце – у дуелу са Сашом Јанковићем добио би 62 одсто гласова, са Војиславом Шешељем 53 одсто, а са Ивицом Дачићем 58 одсто.

Вучић је, међутим, далеко уверљивији, пошто би у дуелу са Шешељем добио 76 одсто гласова, са Јеремићем 68 одсто и са Јанковићем 74 одсто гласова.

“Фактор плус” је понудио и могућност да у други круг уђу Вучић и Николић, и у том случају Вучић побеђује са 64 према 34 одсто.

Упитани који је политичар на њих оставио најјачи утисак, убедљиво највећи број испитаника – 55 одсто – навео је Вучића. Николић је на другом месту са 9 одсто, а иза њих су Шешељ са 8 и Дачић са 5 осто гласова.

Према истој анкети, рад председника Томислава Николића оцењен је са 2,5 на скали од 1 до 5, а на питање да ли би он требало да добије још један мандат, 43 одсто је одговорило “не”, 26 одсто “да”, док остали нису били сигурни или су реки да не знају.

Упитани за кога би гласали да се сада одржавају ванредни парламентарни избори, преко половине – 51,4 одсто, изјаснило се за Српску напредну странку.

На другом месту је СПС са 10 одсто, а иза њих су СРС са 8,8 одсто, Доста је било са 7 одсто, и ДС са 6,5 одсто.

Остале странке, према овом истраживању, не би прешле цензус.

(Политика)

Back to top button