ПОЛИТИКА

ДАВНО ЗАБОРАВЉЕНО САОПШТЕЊЕ – Овако су Двери примиле делегацију амбасаде САД

Прочитај ми чланак

Портал Ар Инфо дошао је у посед саопштења покрета Двери из 2008. године, које је послато редакцијама у Србији. Ради се о састанку између лидера покрета Двери и делегације амбасаде САД коју су чинили оперативци ЦИА, Џон Капело и Роберт Кокта. Овај састанак и ово саопштење више не постоје на званичном сајту Двери, али редакција Ар Инфо успела је да дође до њега. Бошко Обрадовић требао би да да одговор зашто сакрива овај сусрет, и да својим гласачима објасни да ли је било још оваквих састанака који нису пропраћени саопштењима и да ли је склопио тајне договоре са оперативцима ЦИА.

На поновну молбу из Амбасаде Сједињених америчких држава у Београду, у среду, 8. октобра 2008. године у канцеларији Српског сабора Двери у Београду одржан је радни састанак делегације Амбасаде са овлашћеним представницима Управног одбора нашег удружења. У делегацији Америчке амбасаде били су: ваздухопловни пуковник Џон Капело, војни аташе, Роберт Кокта, политички официр, и Ксенија Лазовић, политички специјалиста.
Представници Америчке амбасаде изразили су жељу да изнова чују ставове Српског сабора Двери по актуелним друштвеним питањима. У разговору им је предочено да наше удружење има велики број пријатеља и пријатељских организација у Америци, да су многе изазовне америчке друштвене теме, попут Покрета за живот, подједнако присутне и нашем раду, да су наша два народа били на истој, савезничкој страни у Другом светском рату, а посебно је похваљена активност новог америчког амбасадора у Србији на прављењу спомен-музеја српским спасиоцима савезничких пилота у селу Прањани између Чачка и Горњег Милановца.

Представници Српског сабора Двери изразили су очекивање да ће нова америчка администрација после председничких избора променити однос према свом историјском савезнику на Балкану и да ће то на делу и показати. То би изнова отворило могућности за све облике сарадње наша два народа.

Као једну од иницијатива које је на овом састанку покренуо Српски сабор Двери јесте и подизање споменика у САД ђенералу Дражи Михаиловићу, као верном војном савезнику из Другог светског рата и спасиоцу више од 500 савезничких пилота. Ову идеју, још одмах наком Рата, поднели су спашени амерички пилоти, али је Дража Михаиловић већ био од стране Запада препуштен комунистичким џелатима и она до дана данашњег није реализована. Свакако да би и један овакав гест Америке био почетак неких нових и бољих односа између две државе, за које се залажемо и којима се надамо.

У Београду, 9. октобра 2008.
Информативна служба Српског сабора Двери

Ар Инфо

Back to top button