ВЕСТИ

Подгорица: Раде Рачић добио јединицу из историје јер је рекао да је Црна Гора српска држава, од другара добио аплауз; Родитељи – Поносни смо на сина

Раде Рачић (13), ученик седмог разреда у Подгорици, добио је јединицу из историје када је лекцију о настанку Црне Горе започео реченицом да је она српска држава.

“Управо тако се десило. Наиме, то ће бити први пут у историји овдашњег образовног система да ученик добије негативну оцјену, а да запрво наставник није знао – прича за “Блиц” отац малог Радета Вељко Рачић.

Прича иде овако: “Рачићу, реци ми нешто о настанку Црне Горе?”.

– Црна Гора је прва српска држава која се прије звала…

Тада га је наставник прекинуо и повикао:

– Стани, стани, стани, ђе то пише у књизи?

Раде је тада одговорио наставнику.

– Не пише ниђе, наставниче,  то сам у кући научио, то сви знају, на шта је наставник њему рекао:

– Сједи, ево ти један!”

У школама Краљевине Црне Горе обавезни предмети били су Српски језик и Српска историја

Вељко Рачић додаје да ни он, а ни супруга нису критковали Радета. Чак му је мама купила нове патике. Он савјетује родитеље да чувају своју дјецу и да их васпитавају непоколебљиво у духу традиционалних вриједности и темељних опредјељања.

“Када је син донио јединицу, као припадници најугроженије етничке групе у Европи, што српска заједница у Црној Гори и јесте, осјећали смо се тужно, али без икаквог осјећаја мржње или осветољубивости. Црна Гора преживљава посљедњих година своје најтамније часове, и то се свакодневно и у бројним другим примјерима потврђује”, каже Вељко.

Иначе, како је мали Раде пренио, већина другара је устала и аплаудирала му, а наставник је био шокиран, резигниран и љут,…

“Раду је било криво, али каже да не одустаје од истините историјске чињенице да је Црна Гора српска држава. Дискриминација Срба у сваком смислу и погледу је нешто што више није никаква новост. Ово, наравно, није добро ни свеукупно за државу која пледира на некакве шире интеграције, а неправедно је и према трећини црногорских грађана. Но, по оној старој:  Крст носити нама је суђено, страшне борбе са својим и туђином”,  закључује Рачић.

(Блиц)

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker