ВЕСТИСВЕТ

Дан „Дe” за Трампа-електори званично бирају председника

Прочитај ми чланак

ВАШИНГТОН – Док Доналд Трамп ужурбано саставља свој кабинет и планира председнички програм, САД ће тек данас званично бирати председника, што ће учинити 538 електора из свиг савезних држава, при чему постоји незнатна могућност да они донесу изненађујућу одлуку и – гласају по своме.

На изборима 8. новембра, Хилари Клинтон је надмашила републиканског противника у укупном броју гласова бирача за два процентна поена, али је одлучујуће то што је Трамп победио у више држава и тако освојио 306 електора, насупрот 232 колико је освојила његова противкандидаткиња, што му је донело победу,

Међутим, ниједан електор нема уставну обавезу да следи вољу народа који представља, по појединачним америчким државама, па би на данашњим изборима такозвани „превртљиви електори” могли да гласају по сопственом нахођењу и Трампу ускрате председнички мандат, мада су шансе за то веома мале, али је такав исход по закону могућ, наводи Си-Ен-Ен.

Према првом сценарију, који подразумева Трампову званичну победу, на основу исхода председничких избора 8. новембра предвиђа се да ће добити 306 гласова у Изборном колегијуму који сачињавају електори, а потребно му је најмање 270 да би формално био изабран за председника на данашњем електорском састанку.

Други сценарио би гласио да „превртљиви електори” гласају по своме, то јест за демократску кандидаткињу Хилари Клинтон, при чему је она на изборима 8. новембра добила 232 изборна гласа, што је за 38 мање од 270 колико јој је неопходно да би била изабрана за председника.

Овакав исход је, истиче Си-Ен-Ен, прилично невероватан пре свега због начина на који је Изборни колегијум сачињен, имајући у виду да се електори бирају на нивоу држава и то најчешће на два начина – на партијској конвенцији или одлуком државног партијског одбора.

То значи да су електори често партијски лојалисти и активисти, па би, евентуалном одлуком да уместо за Трампа данас гласају за Клинтонову, „превртљиви електори” не само окренули леђа Трампу, већ би пркосили и својим републиканским пријатељима и колегама.

Према трећем сценарију, републикански електори би изневерили Трампа, али с друге стране ниједан кандидат не би добио потребних 270 гласова.

И таква опција је тешко остварива из више разлога, а један од њих је то што, иако ништа у Уставу нити у федералном праву не спречава електоре да гласају за кандидата који није освојио већину гласова народа у њиховој држави, 29 држава имају законе којима се обесхрабрују потенцијални „електорски одметници”.

Међу казнама које такви закони предвиђају су и потенцијалне новчане казне или претња заменом другим електором, премда су ти закони ретко кад опробани.

Уколико, пак, електори гласају тако да ни Трамп ни Клинтонова не добију неопходних 270 гласова, и уколико се застој настави и Конгрес не буде могао да одлучи о победнику, у том случају би нови потпредседник постао вршилац дужности председника.

Електорске гласове пребројаће и потврдиће Конгрес на заједничком заседању 3. јануара, а било који други резултат осим победе Трампа увео би САД у хаос какав није виђен у последњих барем 140 година, закључује Си-Ен-Ен. (Танјуг)

1

 

Back to top button