ВЕСТИСВЕТ

Американци издали наредбу да нову владу не сме формирати Никола Груевски

Прочитај ми чланак

ВАШИНГТОН је издао „тиху наредбу“ да Никола Груевски и коалиција са којом је освојио највише гласова на минулим изборима не смеју формирати нову владу Македоније.

Стејт департман и CIA желе да преко компоновања владе, односно прављења владајуће коалиције у Скопљу, приведу крају оно за шта су припремали терен многонедељним демонстрацијама. Да ставе политичку тачку на својеврсну обојену револуцију.

Зато је главни македонски „Американац“ – лидер Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев – добио нове инструкције и почео да у складу са њима наступа.

У Битољу је изјавио да је сигуран да Груевски и ВМРО-ДПМНЕ неће формирати нову македонску владу.

Чак ни ако Државна изборна комисија одбије све приговоре његове коалиције и задржи у Собрању 51 посланички мандат (СДСМ има 49). Није га поколебало ни то што је ДИК већ одбила све приговоре шиптарске партије Беса, која има амерички налог да уђе у коалицију са Заевом.

У Битољу је посебно нагласио да на одлуку ко ће предводити будућу владу неће утицати ни решења ДИК, а ни касније одлуке Управног суда Македоније.

Није се устручавао ни да изјави: „И мени и Груевском је јасно да он не може да формира нову владу Македоније – без обзира на одлуке Државне изборне комисије. Нову владу ћемо водити ми и она ће бити европска!“

Још је изговорио ово што данас може изговорити само неко ко води опозицију у Македонији и власт у Приштини:

„Нову владу ћемо формирати на темељима Европске конвенције за људска права. Она ће бити основа на којој ћемо формирати нову парламентарну већину. Она ће бити и оквир за деловање наше владе“.

Ово „мирише“ на наставак политичке нестабилности. На нове протесте и сукобе који, на жалост, могу и не бити мирни и чисто политички.

Американци су очито спремни – ако Груевски формира владу – да псе своје македонске полуобојене револуције поново пусте са ланца…

Факти

Back to top button