ВЕСТИ

ПРАВНИ ЕКСПЕРТ ТВРДИ: Караџић није крив, постоји 50 жалбених основа на пресуду (ВИДЕО)

Прочитај ми чланак

Марко Сладојевић, правни саветник Радована Караџића, каже да жалба на пресуду Радовану Караџићу има око 50 жалбених основа. Он је увидео изјави за руски “Њуз фронт” рекао да је уверен да је Караџић недужан и изнео је низ чињеница које указују на то.

– Ми смо 5. децембра поднели жалбу на пресуду. Она има 50 жалбених основа. Жалили смо се и на процедуралне грешке првостепеног већа и на суштинске грешке. Указали смо на све велике грешке судског већа које је игнорисало велики број доказних предмета одбране који су давали контекст кризе у бившој Југославији и БиХ. Судско веће је кренуло своју причу ван контекста од октобра 1991.као да смо се налазили у сувереној БиХ , а не у Југославији. У самој пресуди су пронашли неких 75 ситуација у којима је др Караџић позивао на мир, наређивао заштиту цивила друге националности и ратних заробљеника и иницирао кажњавање злочина против несрба. Упркос томе, судско веће није извело ниједан закључак у његову корист. Поднели смо жалбени поднесак, добили жалбу тужилаштва које се жалило на једну тачку оптужнице, а то је геноцид у општинама 1992. године. Сада ми треба да одговоримо на њихов поднесак, они на наш до краја фебруара, па ћемо сачекати усмену расправу. Процес ће трајати неко време, можда чак и годину, две. То се никад не зна у Хашком трибуналу пошто судије имају право да узму времена колико им је потребно да напишу пресуду. Додао бих још да је судско веће у пресуди рекло да не може да поверује ниједном сведоку одбране којих је било 157 јер су они сви «колективно прешли далек пут до Хага да слажу» док су с друге стране поверовали свим сведоцима тужилаштва осим онима који су сведочили у корист др Караџића – рекао је Сладојевић руској новинарки Oксани Сазановој.

Сладојевић је навео и то да је Караџић годинама тврдио да нема везе са догађајима у Сребреници што показује његово држање свих година пре хапшења.

– Када се у Београду крио као др Дабић, имао је приватну комуникацију са разним својим пријатељима и након хапшења му је полиција запленила компјутер где је пронашла разне преписке. Између осталих, налазило се и писмо пријатељу у коме он (Караџић) 2001. године говори да не верује да иза догађаја у Сребреници стоји српска војска или уопште српске структуре – објашњава Сладојевић.

Он је сигуран да је Караџић недужан и да је осуђен без икаквих доказа и на основу неистинитих изава.

– У склопу свог посла, прегледао сам све што је Радован Караџић икада изјавио, потписао, рекао у периоду од 1990. до 1996. године, преслушао сам и пресретнуте разговоре пошто је био прислушкиван… и међу тих пет и по хиљада докумената сам нашао на само један једини документ, ту фамозну директиву број 7 која је претходила догађајима у Сребреници, где је стајао његов потпис, али је био печат главног штаба и војске и то је неко други израдио.. Немогуће је да од пет и по хиљада докумената, само тај један његов лош. А у њему је писало да се треба учинити живот у Сребреници неподношљив како би становништво заједно са војском напустило Сребреницу – каже Сладојевић.

Он је рекао да може проћи и две године пре него што судије Хашког суда донесу одлуку о жалби.

Извор: Правда

Back to top button