ВЕСТИ

Упркос забрани, Ђурић у Косовској Митровици, почела са радом НИС-ова пумпа! (Видео)

Данас на Северу Косова и Метохије и на још два места отварамо НИС брендиране пумпе које ће продавати наше домаће гориво, у сарадњи са локалним партнерима НИС-а, овако је описао своју данашњу посету Северу Косова директор Канцеларије за Косово и Метохију.

„Пословање је, насупрот ономе што приштинске институције тврде, легално. Пошто се ради о легалним организацијама које су регистроване у оба система, мене лично радује то што ће и овде да се повећава промет, да се запосли један број наших људи који ће овде радити на пумпама које нису радиле 16-17 година и што ово, на неки начин, означава једну од ласта оживљавања привредног живота, а посебно смо, наравно, поносни на то што бренд НИС-а после 17 година можемо да видимо овако практично у пуном сјају на Косову и Метохији,“ рекао је Ђурић, додајући:

„То је главни разлог моје данашње посете. Наравно, разговараћу и са људима из Телекома Србије. Обавестићу их, пренећу им да је Телекому Србије данас уручена пуна лиценца за пословање на читавој територији КиМ-а и разговараћемо о будућим плановима за развој те компаније, за коју очекујем да већ за неколико месеци узме значајан део тржишта у јужној српској покрајни.“

Принуђен сам да се по Косову и Метохији крећем као Иса Мустафа

На питање новинара да прокоментарише наводе приштинског портала Коха који је синоћ објавио да му је из Птиштине забрањен улазак на Косово, Ђурић је казао:
„Шта ћете, ја сам принуђен да се ових дана по Косову и Метохији крећем као Иса Мустафа. Не мислим да то на било који начин доприноси нормализацији односа, али ја сам слободан човек. Србија је слободна земља и ми овде знамо како се и чувају и баштине тековине личне слободе.“

Чувајући своју слободу кретања, ја чувам, трудим се и борим да очувам слободу кретања и слободу права, грађанских и личних свих наших грађана, додао је Ђурић.
О „руском утицају“ – бесмислено обележавање привредних субјеката

Ђурић: Привредни субјекти потпуно лиценцирани у оба система

На питање да ли је разговарао са представницима институција у Приштини о прибављању, како одатле наводе, дозволе за рад и на који конкретно правни начин је уређено ово питање, Ђурић је одговорио:

„Ја не разговарам о тој врсти ствари. О томе разговарају привредни субјекти, али, као што сам на почетку и рекао, реч је о потпуно лиценцираним, и то у оба система – привредним субјектима, и ја то могу само да подржим. Оног тренутка када се плаћају сви порези и таксе и када се све ради на легалан начин, ја могу само да дођем и поздравим то што се људи запошљавају и да се радујем са овим грађанима овде, који су дошли да виде своју нафтну индустрију Србије, овде на КиМ-у. И то није претња било коме и уверен сам да ће цене горива искористити грађани свих националности, као и квалитет горива, који је несумњив.“

Ђурићеви сарадници додали су да је партнер са којим НИС на Косову и Метохији ради – компанија „Секос“.

Било је речи да се отварањем НИС-ове пумпе шири руски утицај, било је, такође једно од новинарских питања упућено Ђурићу, на шта је он оценио да се радио о „бесмисленом“ обележавању привредних субјеката, нагласивши као позитивним „све што отвара радна места“, те да ће српска нафтна компанија горивом снабдевати и друге пумпе осим српских.

„Мислим да је бесмислено на било који начин обележавати привредне субјекте. Све што отвара нова радна места је добро и наша жеља, првенствено је да НИС, као препознатљив национални бренд, буде присутан и овде и да осваја нова тржишта, те да невезано за ово отварање, наша нафтна компанија продаје и снабдева горивом, не само своје пумпе на КиМ-у и широм Србије, него и многе друге,“ одговорио је Ђурић.

И Харадинај у Северној Митровици

Истовремено док је Ђурић отварао бензинску пумпу на самом излазу Северне Митровице ка Звечану, један од најпознатијих лидера косовских Албанаца, Рамуш Харадинај, посетио је градилиште на улазу у Северну Митровицу, из правца јужне општине.

Министарство спољних послова Косова одбило је, како је синоћ јавио приштински портал „Коха“, да прихвати Ђурићев захтев да уђе на Косово. Пре тога је и Канцеларија косовског премијера саопштила да је косовска министарка за дијалог, Едита Тахири, синоћ „информисала“ ЕУ о „илегалним активностима“ – како косовска влада види рад пумпи НИС-а, затраживши да се „посвети спречавању дешавања која су у супротности са нормализацијом односа две земље“. Из Приштине су јуче тврдили да неће дозволити рад НИС Петрола.

(kossev.info)

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker