ВЕСТИ

Упркос забрани, Ђурић у Косовској Митровици, почела са радом НИС-ова пумпа! (Видео)

Прочитај ми чланак

Данас на Северу Косова и Метохије и на још два места отварамо НИС брендиране пумпе које ће продавати наше домаће гориво, у сарадњи са локалним партнерима НИС-а, овако је описао своју данашњу посету Северу Косова директор Канцеларије за Косово и Метохију.

„Пословање је, насупрот ономе што приштинске институције тврде, легално. Пошто се ради о легалним организацијама које су регистроване у оба система, мене лично радује то што ће и овде да се повећава промет, да се запосли један број наших људи који ће овде радити на пумпама које нису радиле 16-17 година и што ово, на неки начин, означава једну од ласта оживљавања привредног живота, а посебно смо, наравно, поносни на то што бренд НИС-а после 17 година можемо да видимо овако практично у пуном сјају на Косову и Метохији,“ рекао је Ђурић, додајући:

„То је главни разлог моје данашње посете. Наравно, разговараћу и са људима из Телекома Србије. Обавестићу их, пренећу им да је Телекому Србије данас уручена пуна лиценца за пословање на читавој територији КиМ-а и разговараћемо о будућим плановима за развој те компаније, за коју очекујем да већ за неколико месеци узме значајан део тржишта у јужној српској покрајни.“

Принуђен сам да се по Косову и Метохији крећем као Иса Мустафа

На питање новинара да прокоментарише наводе приштинског портала Коха који је синоћ објавио да му је из Птиштине забрањен улазак на Косово, Ђурић је казао:
„Шта ћете, ја сам принуђен да се ових дана по Косову и Метохији крећем као Иса Мустафа. Не мислим да то на било који начин доприноси нормализацији односа, али ја сам слободан човек. Србија је слободна земља и ми овде знамо како се и чувају и баштине тековине личне слободе.“

Чувајући своју слободу кретања, ја чувам, трудим се и борим да очувам слободу кретања и слободу права, грађанских и личних свих наших грађана, додао је Ђурић.
О „руском утицају“ – бесмислено обележавање привредних субјеката

Ђурић: Привредни субјекти потпуно лиценцирани у оба система

На питање да ли је разговарао са представницима институција у Приштини о прибављању, како одатле наводе, дозволе за рад и на који конкретно правни начин је уређено ово питање, Ђурић је одговорио:

„Ја не разговарам о тој врсти ствари. О томе разговарају привредни субјекти, али, као што сам на почетку и рекао, реч је о потпуно лиценцираним, и то у оба система – привредним субјектима, и ја то могу само да подржим. Оног тренутка када се плаћају сви порези и таксе и када се све ради на легалан начин, ја могу само да дођем и поздравим то што се људи запошљавају и да се радујем са овим грађанима овде, који су дошли да виде своју нафтну индустрију Србије, овде на КиМ-у. И то није претња било коме и уверен сам да ће цене горива искористити грађани свих националности, као и квалитет горива, који је несумњив.“

Ђурићеви сарадници додали су да је партнер са којим НИС на Косову и Метохији ради – компанија „Секос“.

Било је речи да се отварањем НИС-ове пумпе шири руски утицај, било је, такође једно од новинарских питања упућено Ђурићу, на шта је он оценио да се радио о „бесмисленом“ обележавању привредних субјеката, нагласивши као позитивним „све што отвара радна места“, те да ће српска нафтна компанија горивом снабдевати и друге пумпе осим српских.

„Мислим да је бесмислено на било који начин обележавати привредне субјекте. Све што отвара нова радна места је добро и наша жеља, првенствено је да НИС, као препознатљив национални бренд, буде присутан и овде и да осваја нова тржишта, те да невезано за ово отварање, наша нафтна компанија продаје и снабдева горивом, не само своје пумпе на КиМ-у и широм Србије, него и многе друге,“ одговорио је Ђурић.

И Харадинај у Северној Митровици

Истовремено док је Ђурић отварао бензинску пумпу на самом излазу Северне Митровице ка Звечану, један од најпознатијих лидера косовских Албанаца, Рамуш Харадинај, посетио је градилиште на улазу у Северну Митровицу, из правца јужне општине.

Министарство спољних послова Косова одбило је, како је синоћ јавио приштински портал „Коха“, да прихвати Ђурићев захтев да уђе на Косово. Пре тога је и Канцеларија косовског премијера саопштила да је косовска министарка за дијалог, Едита Тахири, синоћ „информисала“ ЕУ о „илегалним активностима“ – како косовска влада види рад пумпи НИС-а, затраживши да се „посвети спречавању дешавања која су у супротности са нормализацијом односа две земље“. Из Приштине су јуче тврдили да неће дозволити рад НИС Петрола.

(kossev.info)

Back to top button