ВЕСТИПОЛИТИКА

Инцко: Могуће санкције према властима РС и Додику ако наставе с референдумима

Прочитај ми чланак

САРАЈЕВО – Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко изјавио је да су и даље могуће санкције према властима Републике Српске и председнику тог ентитета Милорада Додика, ако се настави с референдумима који доводе у питање поштовање владавине закона и уставног поретка БиХ.

Инцко је у интервјуу са сарајевско Ослобођење оценио да је то био случај и са референдумом о Дану РС, који је одржан 25. септембра ове године.

Он је навео да се до сада избегавало са посезањем за санкцијама према властима у РС, али да су “санкције још могуће”, додајући да мислида некеземље о томе размишљају.

Говорећи о могућим санкцијама према властима у РС, он је навео да је потребно четири до 12 месеци за деловање, додајући да санкције “нису дугме” које се може једноставно стиснути.

Високи представник у БиХ је навео да ће међународна заједница бити присутна у БиХ све док се стање у земљи не стабилизује у складу с одавно познатим критеријумима, али да то не сме бити изговор нити препрека на путу БиХ ка европским интеграцијама.

Према његовим речима, међународна заједница је опредељена да Канцеларија високог представника (ОХР) у БиХ настави деловање, јер је то најбоље решење све “док се не пронађе неко друго”.

Инцко је рекао да “боравак ОХР-а продужују они који не испуњавају услове”, наводећи да притом мисли “на оне који говоре да им је Сарајево иностранство, који одликују ратне злочинце или говоре о БиХ као немогућој држави”, чиме је кривицу јасно адресирао на власти Републике Српске, односно на Додика.

Он је рекао да су одавно познати критеријуми које БиХ треба да испуни да би мандат ОХР-а био окончан – постизање договора о питању власништва над војном имовином, односно њеном књижењу на Министарство обране БиХ, решавање питања расподеле остале државне имовине и постизање стабилне политичке ситуација у земљи на основу целовиог спровођења Дејтонског мировног споразума.

“То је врло кратка формула”, оценио је високи представник, додавши да управо они који траже да ОХР “иде кући” продужавају његов останак, јер не раде ништа на испуњавању постављених услова.

Инцко је рекао да је и Немачка била земља ограниченог суверенитета кроз раздобље од 45 година, па јој то није сметало у постизању напретка.

Вечерње Новости

Back to top button