ВЕСТИ

ЛАВРОВ ИЗ БЕОГРАДА АМЕРИКАНЦИМА: Ваша идеја води у ћорсокак!

Прочитај ми чланак

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров је током посете Београду изјавио да предлози САД о паузи у ратовању у Сирији воде ка ћорсокаку.

Он је истакао да је Вашингтон предложио “паузу” како би се направили координисани коридори за повлачење наоружаних људи и цивила из источног Алепа.

– Већ смо кроз то прошли. То ће значити да ће екстремисти још једном имати прилику за опоравак. Надам се да ће престати да штеде наоружане људе, да ће САД као озбиљна сила искористити свој утицај на екстремисте и оне који контролишу наоружане људе и да ћемо коначно моћи да решимо проблем, поштено и пре свега водећи рачуна о цивилном становништву – рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је, на конференцији за новинаре са српским колегом Ивицом Дачићем, навео да не искључује могућност да напад ИД на сиријски град Палмиру из ирачког Мосула има за циљ да скрене пажњу са Алепа.

– Палмира, офанзива ИД из Ирака, из Мосула, офанзива на три територије којима патролира коалиција на челу са САД – све то наговештава да је реч о организованом и координисаном нападу како би се опоравили екстремисти који су ушли у источни Алеп – рекао је Лавров.

Он је приметио да од самог почетка сиријске кризе САД спроводе двојаку политику према оружаним групама које су активне у тој земљи, при чему се коалиција на челу са САД бори против ИД, док је друга терористичка група – Џабхат ал-Нусра – поштеђена удара.

– Много је разлога да се помисли да је та група поштеђена као најефикаснија и најспособнија снага која се бори против владе, како би била даље искоришћена за свргавање сиријске легитимне владе – рекао је Лавров.

Ипак, како је додао, Русија се нада поновном споразуму са САД о бескомпромисној борби против тероризма.

Извор: Танјуг

Back to top button