ЗАБАВА

СВАДБЕ у СРБИЈИ: Ди-џејеви уместо трубача

Све више парова одлучује се за весеље са музиком за ђускање уместо чувених “лимених” оркестара. Уместо “Месечине” салама господари “туц-туц” звук, а весеље се претвара у журку из ноћних клубова.

Трубaчки оркестри, већ деценијама заштитни знак свадбених весеља, у последње време све мање имају посла. Уместо некадашњег блока за „лимене“ штимунг мајсторе, млади парови се све чешће одлучују за – ди-џејеве. Тако, уместо „Месечине“, „Несанице“, „Опа, опа“… салама господари „туц-туц“ звук, а за тих неколико сати, весеље се претвара у журку из ноћних клубова.

Ди-џејеви, кажу организатори свадби, постају пропратна замена за трубе. У тренутку када бенд који је сатима забављао госте одлази на паузу, а младенци су уз овације пресекли торту, гасе се светла и, уместо громког звука труба, крећу светлосни ефекти и музика за игру. Почиње наступ ди–џеја, који траје око сат времена, а задовољство парова који су се одлучили на овај вид весеља мери се добром атмосфером и утисцима званица.

И ДР ИГИ НA СВAДБИ

У таласу техно, хаус и денс свадби, чак се „вратио“ и популарни денсер из деведесетих Др Иги, па се све чешће може затећи као круна весеља. Игор Тодоровић, познатији као Доктор Иги, и његова денс група, све чешће наступа по свадбама. Најчешће их фанови ангажују као поклон младенцима. Појаве се као изненађење усред весеља и отпевају неколико највећих хитова. Већ је на десетак свадби био ангажован, па не би било изненађење да у наредном периоду и хип-хоп састави и репери постану неодвојиви део српских свадби.

Београђани Саша и Јелена Бојовић венчали су се пре неколико недеља, а за једночасовни забавни блок одлучили су се за мајстора са грамофонима, миксетама и правим избором музике за ђускање.

– Када смо девојка и ја планирали свадбу, брзо смо одустали од стандардне варијанте са трубачима, јер за добар трубачки бенд треба издвојити огроман новац – каже Саша Бојовић.

– Трубачи који могу да се нађу по Београду, такозване групе са Железничке станице, углавном су нестручни и увек ми је сметала сцена када иду од стола до стола и жицкају паре. Пошто за одличан бенд који би одсвирао десетак песама како треба, и зналачки, нисмо имали пара, а са друге стране желели смо журку, преко интернета смо пронашли ди-џеја.

Како наш саговорник каже, испоставило се да је тих сат времена које им је ди-џеј приредио, после церемоније са тортом, за које су издвојили око 50 евра, било круна свадбе и део када су се сви одлично забавили.

– Почело је с хаус музиком, а затим се наставило са домаћим денс хитовима деведесетих – каже Бојовић.

– Имали смо много младих међу гостима и та атмосфера праве журке баш им је пријала. Старији гости били су мало скептични, али су врло брзо и они заиграли. Мислим да ће ово постати део свадбених весеља и заменити трубаче. Само после наше свадбе, барем десетак људи се распитивало за ди-џеја и уопште за ту врсту забаве за венчање…

За то време, традиционални подизачи атмосфере, трубачи, жале се да све мање посла остаје за њих.

– Све је теже, посла све мање, а златна времена за трубаче одавно су прошла – каже Драган Ристић, вођа трубачке групе из Београда.

– Најбоље време било је док је била марка, а сада се млади све мање интересују за овај вид забаве. Наш долазак и кратак наступ коштају од 50 до 100 евра и, наравно, бакшиш.

По речима Драгана Коцића из новосадског бенда „Викторија“, истина је да трубачи имају мање свирки.

– Златно доба за трубаче било је крајем 20. века, а сада младенци радије бирају јефтинију варијанту него проверено добру, која је скупља – каже Коцић. – Целодневни ангажман нас осморице, од дочека младе па до наступа после сечења торте, кошта 1.000 евра.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker