ДРУШТВО

БЕОГРАД – Кувар на Скадарлији добио отказ јер се успротивио да музика свира “Лили Марлен”

Прочитај ми чланак

Београд — Кувар у једном ресторану у Скадарлији добио је отказ зато што се пред гостима побунио када су музичари почели да свирају “Лили Марлен”, пишу “Вечерње новости”.
Кувар Марко Орељ зауставио је музичаре када су гостима из Немачке почели да свирају чувену песму, која је доживела велику популарност током Другог светског рата и постала један од симбола нацистичке окупације Београда 1941. године.

“Док сам припремао храну, чуо сам из ресторанског дела како одјекују тактови песме коју су на уснама имали фашистички војници када су починили највеће злочине у историји човечанства”, рекао је Орељ за “Новости”.

“Лили Марлен” је била најпознатија нумера емитована на окупираном Радио Београду, увек у исто време у 21:55х. Била је омиљена песма немачких трупа, али и важан симбол за савезничке војнике.

Иако је песма љубавна, она је симбол рата, а у Србији је готово искључиво повезивана за немачку окупацију и злочине нациста.

Како каже Орељ, затим је изашао из кухиње и рекао музичарима да одложе инструменте и позвао менаџера ресторана.

“Он се само смејао на оно што сам рекао. Питао сам га да ли је нормално да се овакве песме свирају усред Београда, на шта ми је он одговорио да могу да идем кући”, рекао је Орељ.

Кувар додаје да смо “дошли у ситуацију да у својој земљи, пред сваким ко дође из иностранства понизно погнемо главу”.

Менаџер ресторана је за Новости потврдио да је рекао Орељу да иде кући “јер је на посао примљен да буде кувар, а не музички уредник”. Такође, рекао је да је Орељ почео гласно да виче да та песма не сме да се свира.

“Лили Марлен” је у Немачкој била популарна у извођењу Лале Андерсен, док је енглеску верзију певала легендарна Марлен Дитрих.

Б92

Back to top button