ВЕСТИДРУШТВО

БРУКА И СРАМОТА – Војни синдикат хоће само паре, баш га брига за народ!

Прочитај ми чланак

Војни синдикат заказао је нови протест за 11.12. 2016. године, а повод за протест је као и прошлог пута НОВАЦ.

До сада никада у историји војска није одржавала протесте, поготово не због новца и “малих” плата. Организаторима протеста очигледно никада није сметало када су њихове колеге слали у Хаг, или када је извршен мартовски погром на Косову и Метохији, или сарадња са НАТО, тада се нису сетили да изађу на улице и изразе свој протест.

Очигледно је да вође синдиката не интересује Србија, већ само лични интерес, и све се своди на повећање плата. Што би у преводу требало да значи, да би ћутали и када би Србија била окупирана, само ако им окупатор да плате које су задовољавајуће по њих. Посебно забрињавајуће је што се за протест делова Војске Србије везује амбасада САД.

Погледајте срамотне захтеве Војног синдиката

Репрезентативни Вoјни синдикат Србије од министра одбране тражи испуњење следећих захтева:

1.-Одмах предузети мере за унапређење стандарда припадника ВС:

– утврдити основицу за обрачун плата у минималном износу одређеном Законом о Војсци или

– утврдити основицу за обрачун плата припадника војске у износу не мањем од износа колико је износила пре смањења зарада новембра 2014.године или

– припадницима војске, цивилним и војним лицима до чина потпуковника, утврдити и исплаћивати месечно једнократну новчану помоћ у износима који ће обезбедити приближавање горе наведеним основицама.

2. Повући и ставити ван правног промета правилнике и прописе донете након марта 2015.године, а нарочито Правилник о платама који је ступио на снагу 26.10.2016.године, а који је и даље на снази.

3. Зауставити реформу војног здравства по садашњем плану реформе и формирати стручни радни тим у чијем ће састaву бити и представник репрезентативног синдиката и сачинити нови план реорганизације војног здравства према стварним потребама корисника из система одбране.

4. Створити услове за несметано синдикално деловање у систему одбране и приступити преговорима за закључење посебног колективног уговора за запослене у Војсци Србије, најкасније до 01.02.2017.године.

5. Све наведене захтеве утврдити писаним споразумом закљученим између представника послодавца и представника репрезентативног синдиката.

Ар инфо/ Војни синдикат

Back to top button