ДРУШТВО

ДУШАН ОПАЧИЋ – Збогом команданте

Прочитај ми чланак
Синоћ нас је напустио највећи државник двадесетог века Фидел Кастро. Слободољубив свет је данас у жалости. Када сам јутрос сазнао за његов овоземаљски одлазак, прво што ми је пало на памет је како је лепо умрети као слободан човек. Фидел је био слободан, како је живео, тако је и отишао.
15057855_271073643291022_477115977_n
Пише – Душан Опачић
Поштују га и леви и десни, сви они нормални без обзира на боју коже којима је преко главе иживљавања јачих над слабијима. Фидел је био онај мали дечак у дворишту који је из праћке погодио у око најачег бају у крају. Та грдосија га је јурила више од пола века али никако није успела да га стигне и да га преваспита.

Тај “мали дечак” из великог дворишта био је један од највећих бораца који се супростављао капитализму, сваком виду империјализма и међународном терору, погубној глобализацији и колонијализму. Био је увек на страни слабијих, угњетаваних и експлоатисаних. Весник правде и истине, који је цео свој живот провео на првим линијама одбране света слободних и равноправних.

Проћи ће доста времена пре него што се појави човек таквог кова који ће, са искреном вером у бољи и праведнији свет ући у коштац са пошастима сурове данашњице. Лидери попут Кастра нису никад били потребнији него данас. Вожд кубанске револуције, поред своје храбрости, био је и неспорно озбиљан мислилац и интелектуална громада. Његови погледи су били усмерени и ван граница Кубе.
Гледао је у будућност, предвидео проблеме који ће разарати обичног човека. То му даје ореол визионара. Гласно се супростављао хегемонији САД-а, и поштовао суверенитет сваке земље које су империјалне силе угожавале отворено или прикривено. Један је од ретких комунистичких вођа којима је пошло за руком да институционализујe идеју социјализма.
Фидел Кастро и ми? Некада Југославија, данас Србија има традиционално пријатељске односе са Кубом. Током крвавог распада СФРЈ, Кастро је међу реткима стао на страну Србије. Ни најбруталнија медијска хистерија деведесетих против Срба није могла да заслепи вођу кубанске револуције: “Српски народ чини основно језгро онога што је остало од бивше Југославије…То је један борбен и храбар народ који је био изузетно понижен…” записао је Кастро у својим мемоарима. Био је један од оних који је знао и смео гласно да осуди бруталну НАТО агресију на нашу земљу: ” Свет не може себи да дозволи луксуз да драма НАТО рата против Југославије буде заборављена ћутањем оних који су били важни актери и саучесници тог бруталног геноцида…” писао је Фидел.
Куба није признала независност српске покрајине Косова и Метохије. Опет Кастро и ми? Људи, синоћ смо изгубили  великог пријатеља нашег народа и земље. Памтимо га.
Његова луцидност, упорност и одлучност довела га је до таквих остварења која многима нису пошла за руком. У будућности, свака победа прогреса човечанства биће украшена његовом познатом: “Почео сам револуцију са 82 човека. Када бих то морао опет урадити почео бих је са 10-15 људи и са потпуним уверењем. Није битно колико сте мали уколико имате веру и план деловања…”
На Западу важи за диктатора, а слободан свет је истински друговао са њим. Да, кажем слободан свет, јер је тај свет изродио величине као што су Ернест Хемингвеј и Пабло Неруда. Друговали су са Кастром и многи други, велики државници, писци, уметници и спортисти. Сви они који су гледали мало даље, у човека и његово достојанство.
Отишао је синоћ Фидел Кастро који се већ за живота сврстао у кор великих, којима припада најлепше место у историји.
Па да се опростимо, збогом команданте!
Back to top button