ВЕСТИ

МИЛОВАН ГЕНИЈЕ: Направио шпорет-ракету па се греје за 20 евра! (ВИДЕО)

Прочитај ми чланак

Систем је у облику слова У. Са једне стране се ложи и има иза сулундар који вуче дим напоље. Иза ложишта може да се дода буре на које може да се кува.Ја сам прошле зиме додао бојлер па сам грејао воду преко њега, објашњава 30-годишњи Бјелопољац

Тридесетогодишњи Бјелопољац Милован Цвишић прави је пример како се може спојити лепо и корисно. Овај необични иноватор своје изуме прави од старих ствари. Тако је, између осталог, изумео ракета-шпорет али и црногорски мерак- бицикл.

„Систем је у облику слова У. С једне стране се ложи и има иза сулундар који вуче дим вани. Иза ложишта може да се дода буре на које може да се кува.Ја сам прошле зиме додао бојлер па сам гријао воду преко њега“, објашњава Цвишић.

Након почетног експеримента схватио је да то није довољно, па је одлучио да свој ракета-шпорет, због веће уштеде и изгледа, дозида циглом и глином. „Предност зиданог шпорета је у томе кад се та маса угреје за неких четири-пет сати њој треба баш дуго да се охлади и довољно је само мало дрва да одржава ту топлоту. Ја ложим баш кад је хладно једно четири-пет пута по једно дрво и то је велика разлика у односу на разне системе грејања који постоје и захтевају огромну количину тог огревног материјала“, каже Бјелопољац.


Како нема стални посао, а за огрев му је требало од 10-12 метара дрва за годину, захваљујући свом изуму Милован за грејање сада издваја знатно мање пара. „Ту, двадесетак евра, четири бале окорака смрчевих то сам користио за њега јер ми је било једноставније, не мора да се крати само се мало уситне и ложе се.“

За Милованов шпорет знају и комшије па многи траже да им направи један.Каже да те понуде не одбија јер воли то што ради. „Волим то да радим јер сваки је посао јединствен, сваки шпорет је јединствен тако да сваки пут је то изазов“, каже он.

За овог необичног Бјелопољца изазов је и да од старих ствари које људи бацају прави нове. Зидове његовог скромног дома красе сатови направљени од грамофонских плоча и гусле а нове идеје како каже долазе му док слуша музику са јединственог мобилног грамофона. Ипак, пажњу суграђана Милован је привукао израдом бицикла који подсећа на чопер мотор. „То је чисто онако за уживање човек да се провоза до града на кафу и тако то“, каже Бјелопољац. А након кафе, са својим изумом којем су Бјелопољци наденули име „црногорски мерак бицикл“, Милован се враћа кући по нове идеје.

Извор: kurir.rs

Back to top button