ВЕСТИ

НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК: Доналд Трамп је председник САД

Прочитај ми чланак

 

Републикански кандидат за председника САД Доналд Трамп изабран је за 45. америчког председника, а дужност ће преузети 20. јануара 2017. године.

Трамп је премашио магичну границу од 270 електорских гласова на изборима и победио у дуелу са кандидаткињом Демократске партије Хилари Клинтон.

Човек који у својој биографији има титуле милијардера, телевизијског продуцента, ријалити звезде у 71. години ће преузети место председника САД од Барака Обаме, који је у кабинету провео два мандата.
Трамп је донео повратак Републиканској партији на врховну позицију у систему власти, после осам година “опозиционог стажа“ за време Обамине владавине.

Од почетка изборног дана му нису даване велике шансе да оствари тријумф, али су прве прогнозе, иако су се чиниле преурањеним ипак биле истините. Већ у проценама резултата првих држава Трамп је стекао предност, али је онда дошло до неколико велеобрта.

Како је ноћ одмицала, Клинтонова је смањивала разлику, тако да се чинило да су истраживања јавног мњења била у праву и да су донели праву слику стања ствари конзументима медијских садржаја.
Ипак, раст гласова у корист кандидаткиње Демократске партије није ишао очекиваним ритмом, Трамп је побеђивао у „сигурним“ државама, а „битка за Флориду“ је дала знак да ће се десити нешто неочекивано.

Иако је у једном тренутку поменут сценарио по коме Трамп већ спрема губитнички говор, а појавио се и његов неименовани саветник који је призивао чудо, Трампова подршка је расла, Вирџинија се појавила као нова кључна тачка, а Охајо, Северна Каролина и Пенсилванија су се чиниле као државе у којима ће се водити борба на „један глас“.

Све осим Вирџиније је на крају било обојено у црвено, CNN је чак оклевао са објавом резултата, док је агенција АП унапред најављивала исходе избора у појединим државама. У прогнозерској категорији се истакао и шведски дипломата Карл Билт, који је прогласио „крај“ након што је сазнао резултате у Висконсину.

Како је потом објављено, Трамп ће се у четвртак састати са одлазећим председником Бараком Обамом, а процедура транзиције власти је већ почела.

Извор: b92.net

Back to top button