ВЕСТИ

ТЕЛЕСНЕ ВАШИ КОД МИГРАНАТА – Да ли је могућа зараза?

Прочитај ми чланак

У прихватним центрима у Шиду, Београду, Прешеву и Суботици код миграната су регистроване телесне ваши. Лекари кажу да нема опасности од ширења на локално становништво.

Директор Клинике за инфективне и тропске болести Горан Стевановић појашњава да су то паразити који се налазе на телу и на одећи која је у блиском контакту са кожом и значајно се разликује од оних ваши које ми релативно често виђамо и које су везане за космате делове тела.

Јавља се углавном у лошијим хигијенским условима, периодима године када није могуће редовно одржавање хигијене, посебно када су у питању миграције и могу изазвати разна обољења.

“Болест које се Србија сећа из Првог светског рата, а коју могу да пренесу телесне ваши је пегави тифус. Међутим, услов да ваш пренесе ту болест је да постоји особа која је оболела од пегавог тифуса. Међу мигрантима нема оболелих”, рекао је Стевановић Танјугу.

Појаснио је да у Европи од 1970. године није регистрован ниједан случај обољевања од пегавог тифуса, а у Србије није регистрована од 1968. године, те да је могућност да се поново врати мала.

“Треба бити опрезан, јер већа количина ваши у условима када је гушћи смештај може направити неке друге иритације који су везани за локални надражај коже и могу правити проблем особи која је заражена”, нагласио је Стевановић.

Могућност ширења телесне ваши у општој популацији је минимална, појашњава он, јер је за њено ширење потребан близак контакт са особом која је заражена – дељење заједничке постељине, спавање у истом кревету, евентуално дељење исте гардеробе.

“Ризик за заразу опште популације је минималана, односно практично га нема. Можда су у целој причи професионално највише угрожене особе које би радиле на детекцији, али они су обучени да се заштите”, појашњава Стевановић.

Шеф одељења за епидемиолошки надзор Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” Драгана Димитријевић каже да су “фронтално спроведене мере на сузбијању телесних ваши”, те да се сада међу мигрантима у Шиду, Београду, Прешеву и Суботици региструју само појединачни случајеви.

“Истовремено се спроводе више мера у транзитно прихватним центрима и центрима за азил. Једна од мера је скрининг, преглед свих миграната на уласку и изласку из транзитно прихватних центара”, рекла је Димитријевић Танјугу.

Уколико постоји сумња на телесну ваш, појашњава докторка, особа се упућује код дежурног лекара на потврду дијагнозе, односно даље на третман одређеним препаратом.

“Све особе код којих је регистрована телесна ваш су подвргнути третману. Такође, спроводи се генерално чишћење просторија, дезинфекција и дезинсекција простора”, појаснила је Димитријевић.

Додала је да Институт „Батут” у кординацији са Министарством здравља и свим надлежним службама спроводи надзор свих миграната у транзитно прихватним центрима и центру за азил на присуство телесне вашљивости.

РТС

Back to top button