ВЕСТИ

ПОЗАДИНА ИЗМИШЉЕНОГ АТЕНТАТА: Вучић и кум би да протерају неподобне кадрове из БИА

Прочитај ми чланак

 

Прича око измишљеног атентата на Александра Вучића много личи на репризу афере око “највећег нарко дилера на Балкану” Драгослава Космајца.

Вучић је пре две године на конференцији за новинаре у Влади Србије “храбро” открио да је извесни Драгослав Космајац “највећи нарко дилер на Балкану”.

– Сви се њега плаше, кажу да је то најинтелигентнији човек кога су икад видели, сви су њиме помало и фасцинирани, а сви ћуте да људи из полиције имају везе са њим, али се сви плаше да о томе причају. Ја им кажем – ударите на Космајца, ударите на Вавића, рекао је Вучић 2014. године.

Сада знамо да је прича око Космајца само била увод у чишћење Министарства унутрашњих послова од неподобних кадрова.

Вучић је због измишљене прича да је Космајац “највећи и најинтелигентнији нарко дилер на Балкану” у једном дану сменио чак пет начелника полицијских управа.

Народни посланик Зоран Живковић на идеалан начин је описао случај “Космајац” у недавном обраћању премијеру у Скупштини.

– У време кад сте викали “Космајац” и правили се храбри да само Ви смете да кажете то име, а сад сте довели тај поступак да тај Космајац не може да буде кажњен ни за погрешно паркирање, а камоли за нешто више, рекао је Живковић.

Вучић је све своје политичке трикове и намештаљке открио од 2014. до 2016. године, па је данас могуће уочити да Вучић у случају измишљеног атентата само понавља трикове које је раније користио.

Вучић на основу измишљеног атентата сада припрема чистку у једној другој служби – Безбедносно информативној агенцији.

На дан када је пронађено оружје у близини скретања у улицу у којој се налази Вучићева породична кућа многи министри и аналитичари почели су да траже смене у безбедносним службама због пропуста.

Пошто је атентат измишљен, а оружје вероватно намерно подметнуто, одговорност ниједне службе суштински не постоји, али то није спречило министра Александра Вулина да изјави да би сви безбедњаци који су неспособни да пронађу измишљене атентаторе требало да се повуку.

– Они који су у државним структурама, који су у безбедносним структурама, а нису у стању да након свих ових година дају одговор на та питања, треба да се склоне и препусте своја места онима који то могу да раде и онима који то хоће да раде, рекао је Вулин.

Председник Томислав Николић такође се придружио хајци на безбедносне службе које суштински нису одговорне јер је комплетан случај око атентата исцениран и надуван.

– Мислим да је ствар озбиљнија. Ако тако нешто може да се деси, онда је очигледно да многи људи не раде свој посао како треба, рекао је Николић.

Министар спољних послова Ивица Дачић такође је изјавио да је безбедност премијера била угрожена, наводећи да је “сигурно било пропуста у његовом обезбеђењу“.

Министар Стефановић је нагласио да ће од безбедносних служби тражити да изађу са информацијама поводом проналажења оружја недалеко од породичне куће премијера, а “ако то не могу, нису кадри да то ураде треба сви да се повуку“.

Вучић преко својих аналитичара и медија такође сугеришу да су безбедносне службе направиле пропусте.

Које су безбедносне службе направиле пропусте у измишљеном атентату?

Прво морамо да разјаснимо ко обезбеђује премијера. Вучића не обезбеђује ни полиција, ни БИА, већ Војнообавештајна агенција и елитна војна јединица “Кобре”.

Вучић и министар Стефановић су у старту одбацили кривицу са “Кобри”, наводећи да у тој елитној јединици раде поштени и врло способни људи.

Чак и да је било некаквих пропуста у причи око измишљеног атентата, “Кобре” би требало да одговарају.

Међутим, Вучић и Стефановић су послали јасну поруку да кривица за измишљени атентат није на њина.

Остају нам још полиција и БИА.

Пошто је више него очигледно да је измишљени атентат осмишљен по узору на случај “Космајац”, а с циљем чишћења неподобних кадрова из МУП-а, можемо да закључимо да је на ред дошла БИА.

Режимски лист “Курир” објавио је да Вучић спрема чистку у БИА.

– Најмање два клана у служби боре се за позиције и једни другима монтирају афере и зато праве безбедносне пропусте, наводи “Курир”.

Када саберемо све изјаве министара, чињеницу да је случај “Космајац” искоришћен за чишћење МУП-а и чињеницу да “Курир” по наређењу објављује поруке с врха власти, јасно је да је на дневном реду чишћење БИА, иако се та агенција директно не стара о безбедности премијера.

Ко контролише БИА?

Да бисмо разумели због чега је БИА дошла на ред за чишћење, потребно је разумети ко из сенке контролише БИА и за кога раде две најјаче струје.

Да будемо јасни, БИА је једна од најкорупмиранијих безбедносних служби у Србији. Агенти БИА уживају потпуну заштиту од кривичног гоњења, користе своје положаје за лично богаћење и због тајности никоме не одговарају, нити јавност има увид у њихов рад.

У БИА је потребно дубинско чишћење, али не на начин на који то планира Вучић.

Опште је познато да у БИА оперише више струја. Једна струја је врло верна садашњем режиму и користи државне ресурсе у борби против његових политичких противника, док друга у неким случајевима отворено ради против Вучића.

Вођени ранијим искуствима, Вучић планира да протера струју која му ради о глави, док ће његова струја наставити да ужива потпуну заштиту од кривичног гоњења за криминал.

Опште је познато да Вучићев кум Никола Петровић, прикривени тајкун и криминалац који се држи испод радара медија, из сенке озбиљно дрма том агенцијом .

То је чак и евидентно када погледате ко се налази на челу БИА – послушни адвокат из Чачка, Александар Ђорђевић, који је раније био законски заступник Петровићеве фантомске фирме за прање пара са Британских Девичанских Острва.

Ђорђевић је у БИА само статиста, док главну реч води Вучићев кум.

Није ово први пут да Петровић директно учествује у растурању безбедносних структура.

Подсетимо да је Петровић поставио послушног адвоката из Чачка, Младена Ненадић, за тужиоца за организовани криминал тако што му је наместио тужилачки испит.

Ненадић је на тужилачким изборима прошле године имао исти број бодова као и дугогодишњи тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.
ЈЕДИНА ФОТОГРАФИЈА МЛАДЕНА НЕНАДИЋА
Иако је Радисављевић компетентнији од једног послушног адвоката из Чачака, посланици Српске напредне странке поставили су Ненадића за тужиоца за организовани криминал.

Прочитај: КУМОВИ ВЛАДАЈУ СРБИЈОМ: Петровић, Лончар и Ђорђевић воде српско криминално подземље

Петровић такође озбиљно утиче и на рад Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Подсетимо да је Петровић лично наредио тадашњој заменици вишег јавног тужиоца, Наташи Кривокапић, да изда други захтев за саслушање уредника Телепромптера поводом афере у којој је откривено да је Петровић рекетирао америчке компаније.

Наташа Кривокапић је после прошлогодишњих тужилачких избора напредовала и сада је виши јавни тужилац у Београду.

Посебно је интереантно напоменути да све државне афере по правилу завршавају у Вишем јавном тужилаштву – Хеликоптер, Савамала, Лото, Космајац…

Више јавно тужилаштво такође води истрагу и поводом измишљеног атентата на Вучића.

Дакле, Више јавно тужилаштво, које води Петровићева послушница, задужено је за заташкавање свих озбиљнијих државних афера.

Вучић је у потпуности уништио МУП тако што је протерао све стручњаке, а на руководећа места поставио криминалце, чланове СНС-а, ботове и друге страначке послушнике.

Сада је потребно растурити струју у БИА која је против Вучића.

Дубинско чишћење БИА од криминалаца је неопходно, али не по плану Вучића и његовог кума после измишљеног атентата.

Телепромптер

 

Back to top button