ВЕСТИ

Писмо радника на ПП уговор са Тамнаве, упућено председнику синдиката ЕПС-а

Прочитај ми чланак

Писмо радника “Колубаре” које је стигло на нашу адресу и које преносимо у целости.

 

“Милане Ђорђевиђу, колико ти је срце?”
Ово је био наслов првог чланка у часопису ,,Синдикалац’’ пре две године када је 1400 радника из Колубара-Услуге потписало уговоре са РБ Колубара у трајању од две године.Тада је наглашено да су ти радници поднели велики терет у опоравку производње која је обустављена на Тамнави услед поплава.О њиховом подвигу је обавештен и премијер Републике Србије Александар Вучић који је изјавио да ће наградити њихову жртву и дозволити њихов прелазак у РБ Колубару и да ће они радити за пристојну плату.

Оно сто је обећао премијер је испунио, неки од њих су више од деценије радили за лични доходак у висини од 30 000 динара, а остатак новца који су требали да примају неко је на легалан начин узимао и богатио се преко туђих леђа, а сада су ти момци потписали уговоре за стално и имају пристојну плату. Од тих 1400 производних радника, нешто више од 100 је женска радна снага која седи у дирекцијама, носи производна решења, ништа не ради, прима непристојно високу плату за седење, кафенисање и абровисање, и заузима место радницима који годинама раде на ПП уговоре.
То су радници који годинама раде најтеже, најпрљавије и најризичније послове за 22 000 динара, док њихове колеге које имају уговоре за стално имају 45 000. То су људи који су против закона послати у смену и ако немају иста права као стални радници. Ђорђевићу, позивам те да јавно, у наредном броју часописа Синдикалац одговориш на следећа питања, а Зорана Чолића молим да писмо објави у целости.
1.Да ли председник владе зна да сам ја као и други радници ангажовани на пп уговор, учествовали у санирању поплаве на Тамнави Запад, да смо били под палицом рударског управника који је тражио да размак измедју људи који извлаче високонапонски кабал буде 7м. Да ли Вучић зна да људи ангажовани преко пп уговора постоје у Колубари?
2.Ја више од 4 године слушам прице да ће до Априла бити прелазак пп-оваца у Колубару, у Априлу кажеш до Септембра, у Септембру око Нове године, и тако у круг. Хоће ли доћи тај Април, Септембар, Нова година у наредних неколико година или ћеш и даље да жмуриш и правиш се луд на неправду која нам се годинама наноси?
3.Знас ли какав је осецај када немас да прузис основне потребе детету,да не спомињем море,планину или рекреативну наставу?
4. Знаш ли како је када твоје колеге имају право на годишњи одмор а ти немаш? Годинама радимо у производњи на киши, снегу, ветру, да ли смо заслужили рехабилитацију, рекреацију ако већ нисмо стимулације за рад при тешким временским условима?
5.Рекао си да се бик не коље за килограм меса, реци ми колико могу килограма меса да купим за онолико пара колико остане од 22 000 динара када се плате рачуни, купе пелене и храна за дете?
6.Зашто нас ниси пребацио на услуге пре 4 године када си све који су били на пп после 6 месеци пребацио на услуге? Има ли то везе што нисмо из Барошевца? Да си нас тада пребацио, сада би и ми имали уговоре за стално, али ти си одабрао да имамо статус робова.
7.Знаш ли како је када се твоје колеге радују државним и верским празницима, јер су им ти дани плаћени, а ти тугујеш и немаш шта да славиш јер знаш  да ћеш примити мању плату јер као раднику другог реда теби се не плаћају ти дани?
8.Реци нам како да располажемо са 22 000 динара месечно како би саставили крај са крајем, нама се чини да је плата мала? Можда је плата добра, али ми не умемо да располажемо парама? Реци нам Милане Ђорђевићу.
Милане, молим те да одговориш на питања и да их мало прокоментаришеш. Разуми што нећу написати своје име, већ сам довољно рекао. Ако већ ниси хтео да нам као председник синдиката електро привреде помогнеш да добијемо уговоре за стално и да и ми имамо пристојну плату од које би лакше издржавали породице, већ си од нас направио робовски јефтину радну снагу барем покажи толико људскости, и ако је немаш превише , одговори нам на питања у часопису “Синдикалац” или нас обиђи на послу и поразговарај са нама, увек нас можеш наћи у копу.
Примерак овог писма је достављен Новостима, Блицу, Информеру, Политици, Телеграфу, Куриру, Лазаревачким Правим новинама, часопису Синдикалац.
9.Једно питање за крај. Од нас си направио раднике другог реда који немају никаква права, уместо да се бориш да нам обезбедиш уговоре за стално ти си давао производна решења женама да уживају у дирекцијама за непристојно велику плату док ми трунемо и обољевамо у блату. Немој да нас избегаваш и да нас лажеш више, ми смо радници другог реда осуђени на лопату, крамп, понтон, без права на пристојну плату, годишњи одмор,радни стаж, рекреацију, рехабилитацију, боловање, без права на будућност. Када си од нас направио све то, реци нам КОЛИКО ТИ ЈЕ СРЦЕ МИЛАНЕ ЂОРЂЕВИЋУ”?

Ар ИНФО

Back to top button