ВЕСТИ

Цане Суботић као „покровитељ“ Вучићеве и Ђукановићеве везе

Прочитај ми чланак
Станко Суботић, контраверзни бизнисмен осумњичен на шверц дувана, заједно је са премијером Црне Горе Милом Ђукановићем помагао долазак на власт Александра Вучића. За ово своје „дјело“ Суботић је награђен ослобађајућом пресудом од стране Апелационог суда чим је Вучић постао премијер.

Свједоци смо ових дана свједочења српског премијера да је наводни државни удар ипак био осмишљен, те да људи које је ухапсила црногорска полиција нису терористи али да прави терористи на територији Србије ипак постоје. Умјесто да стане уз своје грађане, или барем уз државу Србију коју су црногорске власти осудиле за директно мијешање и покушај државног удара, премијер Вучић је пристао уз причу Ђукановића. Ово ипак не чуди ако се подсјетимо прошлости и његовог доласка на власт. По кумовским обичајима, не народним него мафије, вријеме је изгледа да се услуга врати.

Вучића гурали Ђукановић и Суботић

Пријатељске везе нашег премијера Мила Ђукановића са контраверзним бизнисменом Станком Суботићем познате су јавности али и са Александром Вучићем, који има да захвали њима двојици за долазак на власт, али и они њему за останак на власти и ослобађајуће оптужбе.

Станко Суботић је 2003. године именован од стране Београда за вођу дуванске мафије, Интерполова потјерница и оптужница подигнуте су 2007. а док се крио у Швајцарској 2011. године осуђен је у Србији на шест година затвора. Након доласка Вучића на власт он је ослобођен свих оптужби.

Још је Војислав Шешељ тврдио, новембра 2014. године, пола године након доласка Вучића на власт, да је Суботић спојио Ђукановића и Вучића:

„Мило Ђукановић је финансирао долазак на власт Српске напредне странке, а раније је давао велике новчане подстреке Томиславу Николићу и Александру Вучићу да се отцепе и да покушају пуч,“ тврдио је Шешељ.

Суботића, Ђукановића и Вучића повезују заједнички пословни партнери из Емирата и политички савезници на Западу

„Данашњег Вучића је створио Ђукановић са Станком Суботићем Цанетом и њиховим огромним парама, неопходним за логистику и лобисте по Бриселу, Стразбургу и Вашингтону“, писала је Милка Тадић Мијовић у „Монитору“.

Можемо се сјетити свједочења бизнисмена и некадашњег сарадника Мила Ђукановића Ратка Кнежевића о састанку у паришком хотелу Риц на којем су били Ђукановић и Суботић (још под потјерницом), Томислава Николића и Александра Вучића (још у опозицији). Николић и Вучић су наводно били у приватној посјети и негирали су сусрет са Станковићем, а Николић је изјавио да су на Ђукановића налетјели случајно. Ратко Кнежевић је међутим тврдио да се Николић и Вучић у париском „Рицу” неколико пута сусрели са Ђукановићем и Суботићем, а према изјави Драгана Тодоровића (СРС) иТомислав Николић и Александар Вучић су се састали с Милом Ђукановићем и Станком Суботићем и у Цириху и Москви.

Након тога, Александар Вучић у априлу 2014. године убједљивом већином добија изборе.

Доласком Вучића на власт почиње ослобађање Суботића

Доласком Вучића на власт у априлу 2014. године почело ослобађање Цанета Суботића од свих оптужби.

У децембру 2015. године Суботић и 14 његових сарадника који су се теретили да су кријумчарили цигарете током деведесетих година и тиме оштетили државу – одлуком Апелационог суда у Београду бивају правоснажно ослобођени свих оптужби због недостатка доказа али и због застарјелости случаја.

У јуну ове године портпаролка Врховног касационог суда (ВКС) Биљана Ракић изјавила је да је Апелациони суд у Београду прекршио закон у поступку против бизнисмена Станка Суботића Цанета и његових сарадника јер није прихватио кључне доказе:

„Утврђено је да је Апелациони суд прекршио закон јер није прихватио кључне доказе против Суботића и сарадника а са друге стране је одуговлачењем поступка наступила апсолутна застарелост кривичног гоњења,“ наводи се у одлуци ВКС.

„С обзиром на то да је Апелациони суд у Београду учинио повреду закона у корист окривљених, ВКС је донео пресуду којом се ограничио само на то да утврди повреду закона не дирајући у правоснажност побијане пресуде. Правоснажна ослобађајућа пресуда која је донета у децембру 2015. године, остаје на снази и не може се мењати на штету окривљеног,“ казала је Ракић.

Сви моји пријатељи су и твоји пријатељи

Већ у љето 2014. године, пар мјесеци након што је Вучић постао премијер Мило Ђукановић смишља нови бизнис: мафијашки новац се пере преко буџета Србије.

„Најаве пројеката Београд на води и куповина земљишта по Војводини, као и ова средства за улагање у пољопривреду под непознатим условима такође су дио пројекта прања новца балканске мафије. Масовно прање мафијашких пара је нови пројекат Ђукановића у који су укључени и мафијашки босови из Италије, прљави новац корумпираних лидера из Палестине, Сирије, Ирака, Ирана, Авганистана, Азарбејџана, Русије, Узбекистана” рекао је извор порталу ИН4С.

Александар Вучић тврдио је да му је контакте са УАЕ обезбиједио му је управо црногорски премијер Мило Ђукановић. Наш портал је писао како је Ђукановићев мафијашки новац управо преко наводног кредита УАЕ Србији претворен у арапски кредит, тј. опран.

Њихова сарадња и даље траје, и то не само мафијашка, него и узрочно-последична којом једни другима помажу да остану на власти и ван затвора. Ђукановићу је требало шест дана па да помисли да би о наводном терористичком нападу обавијестити Србију. Након тога Вучић даје објашњење у постојању терориста који нису они које је ухапсила полиција. Очигледно се ради о договору којим једна лаж треба да буде прекривена другом и свједочи о чврстом ланцу којим су повезани Вучић, Суботић и Ђукановић.

(ИН4С)

 

Back to top button