ВЕСТИ

АНДРЕЈ ВУЧИЋ – Професија, породично прање прљавих пара!

Прочитај ми чланак

Мада је афера око финансијских превара Андреја Вучића утишавана једном неубедљивом причом о “крађи идентитета”, постоје докази да је он заиста био власник предузећа „Асомацум” које је државни буџет олакшало за преко 200.000 евра. Истражни поступак више од четири године стоји у месту, а надлежни се чак нису ни потрудили да овом, наводном фантомском предузећу онемогуће даље пословање. Да је предузеће заиста основано помоћу фалсификоване личне карте, још пре четири године би му био одузет порески идентификациони број који оно и данас има.

Предузеће „Асомацум” д.о.о. из Београда основано је 16. марта 2010. године, а као оснивач и власник спомиње се Андреј Вучић, рођени брат Александра Вучића. Народна банка Србије је дописом од 2. фебруара 2012. године, обавестила Привредни суд у Београду да је рачун поменутог предузећа у непрекидној блокади 533 дана и да главни дуг и камата у том тренутку износе 22.771.398,60 динара.

Због тога судија Гордана Аранђеловић 15. фебруара 2012. године, доноси решење број 12 Ст 1581/2012 којим над поменутим предузећем покреће претходни стечајни поступак. Скоро три године се у том предмету ништа не дешава. Поставља се питање – зашто?

У Агенцији за привредне регистре „Асомацум” се још увек води као активно привредно друштво, а оно је имало и своју званичну интернет презентацију која је укинута пошто је “Таблоид” пре месец дана објавио информацију о томе да је Андреј Вучић власник овог предузећа. Неко, значи, још увек има приступ поменутом сајту на коме је био и број телефона контакт особе предузећа „Асомацум”.

Према изјави Марка Маринковића, вршиоца дужности директора пореске управе, од 26. октобра 2014. године, порезници и истражни органи су још 2010. године утврдили како је поменуто предузеће, наводно, основано фалсификованом личном картом!!?

Поставља се питање: зашто још тада „Асомацуму” није одузет ПИБ број, које ово предузеће и данас има (106525190) и на тај начин му се онемогућило даље пословање? Такође је интересантно да полиција није ни покушала да утврди ко стоји иза поменутог сајта који се налазио на адреси хттп://www.асомацум.рс , а што не би било тешко праћењем ИП адреса компјутера са којих је администратор приступао, као што није проверавала ни ко је користио број контакт телефона тог предузећа – 061-6169197.

Такоде, Маринковић наводи како је још 2010. Андреј Вучић од стране истражних органа обавештен да постоји предузеће регистровано на његово име, а да он никада није покренуо поступак гашења тог привредног друштва, на шта је имао право, јер су злоупотребљени његови подаци (како се данас тврди). Једноставно су сви уплетени ћутали док Редакција у свом листу није обелодањено постојање ове афере.

Иако тврди да су подаци Андреја Вучића стављени на фалсификовану личну карту, Маринковић не приказује ни један доказ за ову своју тврдњу. На оснивачком акту „Асомацума” од 11. фебруара 2010. године, налази се потпис Андреја Вучића и најважнији доказ за евентуалну злоупотребу података било би графолошко вештачење тог потписа, али њега или нема или се из неког разлога крије од јавности.

Београдски адвокат који је редакцији доставио оверене фотокопије документације „Асомацума” која се чува у Агенцији за привредне регистре рекао је и да има посредне информације да је поменуто предузеће Андреју Вучићу једно време уплаћивало доприносе у Фонду ПИО.

Исто то нам је потврдио један од запослених у Фонду, али званичну потврду или деманти редакција није добила. Зашто би неко фантомско предузеће било коме, а посебно особи чији су подаци злоупотребљени, уплаћивало доприносе за пензију?

Једна од раније запослених особа у рачуноводству предузећа које је издавало дневни лист „Правду”, која из разумљивих разлога не жели да јој се помиње име, тврди како је постојао платни промет између тог предузећа и фирми у власништву Андреја Вучића, између осталих и „Асумацума”.

По тврдњама тадашњег главног и одговорног уредника тог листа Предрага Поповића изнетих у чланку „Како је лажов постао лопов” објављеног у овом броју „Таблоида”, Александар Вучић је био стварни власник „Правде”, па је сасвим логично да је постојала сарадња и са предузећима у власништву његовог рођеног брата. Једино што се у то време још увек није крило да је Андреј Вучић власник и „Асумацума”.

Када се упореде сви ови подаци јасно је да се брат актуелног премијера Србије раније бавио прањем пара и утајом пореза. Његов дуг је пре скоро три године износио преко 22 милиона динара (тада је то било више од 200.000 евра), а у међувремену је нарастао за висину затезних камата.

А порез!? Он ће се вероватно наплатити од осиромашених грађана Србије!?

Игор Милановић

Таблоид / Фото колаж: Гето Србија

Back to top button