ДРУШТВО

НЕВЕРОВАТНО: Власти бациле 59 милијарди евра

Прочитај ми чланак

Објава државног ревизора Радослава Сретеновића да су функционери власти од 2008. до 2014. ненаменски проћердали више од 59 милијарди евра шокирала је грађане Србије јер док се на платама и пензијама штеди, министри, градоначелници и њихова политичка братија крали су скоро 10 милијарди евра годишње.

У рукама бивших и садашњих властодржаца завршило је два и по пута више новца од укупног државног дуга који је прешао 24 милијарде евра.

Од 1.364 прекршајне и пријаве за привредни преступ које је поднела Државна ревизорска институција (ДРИ), свега трећина је правоснажно окончанам док ће лоповлук многих проћи некажњено због застарелости предмета. Казне су мизерне за политичке мутљавине на рачун грађана који пуне буџет из ког се краде. Крећу се од 10.000 до 160.000 динара, а платио их је тек симболичан број кажњених, нажалост опет из државног, односно џепа грађана.

Јавна предузећа као црна рупа
Економиста Бранко Драгаш каже да су подаци ревизора потврда познате чињенице да распојасане и раскалашне српске власти годинама некажњено краду, а да нико не одговара због прећутног договора бивших и садашњих функционера да се дирају једни друге.
– Сретеновић је утврдио оно што знамо. А то је да док се на пензионерима штеди 160 милиона евра, иза кулиса се одиграва озбиљна крађа у милијардама евра. Довољан је само податак да се не контролише 14 милијарди евра које прођу кроз јавна предузећа јер тај посао раде три до четири инспектора, па од 1.300 тих фирми они обиђу свега четири до пет – појашњава Драгаш за “Вести” и додаје да власт пљачка државу и грађане путем тендера милионских вредности и на друге начине, док су им, декларативно, уста пуна Европске уније.

– Поједини предмети су на суду и по четири године, а тренутно их је више од 900. Пријаве се споро решавају. Поступци по нашим пријавама дуго трају, а изречене казне су мале и ускоро ће се изједначити с казнама за невезивање појаса у аутомобилу – казао је Сретеновић и најавио да ће ускоро бити објављена имена оних против којих је ДРИ ове године поднео 31 кривичну пријаву.

Лопови поједу здравство и школство
Челник Коалиције за надзор јавних финансија Драган Добрашиновић откриће државног ревизора види као праву слику српске пропасти јер пљачком власт наноси штету друштву у свим областима живота.

Тужилаштво слепо, глуво и немо
– Доказ да власт пролази некажњено је наша кривична пријава против бившег градоначелника Ниша Зорана Перишића због намештања 50 милиона евра вредног тендера за градски превоз двема фирмама, од којег је штета на рачун градског буџета скоро милион евра. Мада поседујемо снимке разговора о томе, Тужилаштво за организовани криминал и Више јавно тужилаштво су утврдили да нема одговорности – даје пример Драган Добрашиновић уз оцену да је и деци у основној школи јасно да се ту крало, али тужиоцима очито није.

– Подаци ДРИ су пројекција на основу узорка, па не сумњам да се покрало и више од поменуте суме и да је годинама на делу тежак криминал који показује однос власти према јавном добру. Све што они украду, директан је минус за грађане, за болнице и школе – прокоментарисао је Добрашиновић за “Вести”, указујући да корупција једе новац, грађани оболевају и умиру јер не могу да се лече, а систем образовања је све гори (буџети министарства просвете и образовања износе по око 1,1 милијарде евра).

Казне су, према његовим речима, симболичне јер власти судству сугеришу да не дирају функционере.

Заштићени и тајкуни
– Власницима српских малих и средњих предузећа се наплаћују сви порези и ако само дан закасне, иду велике затезне камате, док се тајкунима гледа кроз прсте. Приватницима се у зацртаном року тражи завршни рачун, а завршни рачун државе није предат 15 година уназад, нити је контролисан – указао је Бранко Драгаш.

– Процесуирају се сви и све, осим државних функционера. То је осиње гнездо, па се судије и плаше да зађу у то. А при том нико из Владе Србије нема примедбе на рад судова у том погледу. Елите се смењују, али постоји закулисни пакт о ненападању јер нико неће да сече грану на којој седи – закључио је председник Коалиције за надзор јавних финансија.

(Vesti Online)

Back to top button