ВЕСТИ

КО ГА ШТИТИ – Ко прикрива криминал Андреја Вучића?

Прочитај ми чланак

Браћа Вучић су одавно уплетена у класичан криминал, али нико од њих и њихових сараднике не одговара јер је СНС на власти и све их штити.

Андреј Вучић је буџет оштетио за преко 300.000 евра, а предузеће му је данас у блокади за више од 20 милиона динара колико дугује свима који су имали поверења у њега и давали му робу и услуге на реверс.

Отимање из буџета и прање пара су релативно једноставни послови, поготово када имате високе заштитнике и добре везе у државним установама, посебно у Пореској управи. Пема веома штурим медијским извештајима са краја јуна 2011. ухапшена је Снежана .Л, високи порески инспек-тор Одељења за канцеларијску контролу Пореске управе, ухапшепа је јер је у периоду од јула 2009. до краја 2010. године, у договору са власницима фантомских предузећа, приликом канцеларијске контроле и утврђених неправилности у пословању, избегла да поступи по закону и одузме ПИБ бројеве и блокира рачуне тих предузећа, па је тако омогућила тим фирмама да оштете буџет за најмање 30 милиона динара (у то време више од 300.000 евра).

Фантомска предузећа се оснивају тако што се од неког ко је у пословном свету потпуно непознат (неретко се ради о особама које су спремне да за новац „позајме“ свој идентитет у те сврхе) узму документа потребна за регистрацију предузећа, па се фирма региструје на њих, али послове фактички води неко ко се не појављује у документацији. Таква предузећа, затим, „тргују“ између себе, односно једна другој шаљу фактуре са обрачунатим ПДВ-ом чији повраћај траже од државе иако није дошло ни до каквог промета нити плаћања. После извесног времена та предузећа једно за другим одлазе у стечај, а отварају се нова и превара креће изнова. Овај трик пролази само ако је у све укључен неко из Пореске управе који намерно не види да ПДВ, чији се повраћај тражи, није ни плаћен. У овом случају то је била поменута службеница, али је занимљиво да се цела афера тихо угасила и то брже него што је почела. Разлог за то је да је један од актера, који није ни приведен нити саслушан, Андреј Вучић, власник предузћа „Асумакум“ са седиштем у Студентској улици 15 на Новом Београду.

Власници осталих предузећа упетљаних у ову превару са ПДВ-ом су: Мирослав Дишковић (власник предузећа „Арнита-Комерц , Кристијан Стокић („Амургас“), Дарко Делић („Амангангас“), Иван Божиноски („Асрапњефт, Предраг Стаменић („Арес“), Ненад Песић („Атрабан“ и Саша Живановић („Атаваринвест“ и „Амурпројект“). Изузимајући Вучића, нико од поменутих није познат ни у пословном, а још мање у политичом свету. Ради се о анонимцима, какви се и користе за оснивање фантомских фирми. Пошто је Вучић једини познат, закључак се сам намеће да је он организатор ове преваре која је требала да се одвија преко фантомских фирми ;ији су оснивачи анонимци.

Заједничко за сва поменута предузећа је то да су основана у 2009, најкасније у 2010. год, када се почело са махинацијама око ПДВ-а, и да ни за једно од њих на сајту Агенције за привредне регистре није доступан ни један једини финансијски извештај, документ или забелешка администратора. Такође је индикативно да су сва она (осим једног) пријављена на Новом Београду и да су оснивачи блиских година старости. У тренутку избијања афере нигде се у медијима није помињало име млађег брата данашњег председника Владе Србије, јер је све и урађено да би тадашња власт на челу са Демократском странком могла да уцењује тада опозоциону Српску напредну странку. Посто су се Борис Тадић и Александар Вучић финансијски нагодили, афера је препуштена забораву и тако је остало до данас. Предузеће „Асомакум“, у власништву млађег Вучића од 29. септембра 2011. до данас је у сталној блокади за 22,223,406.27 динара. Оснивачки капитал предузећа уплаћен 12. фебруара 2010. износио је само 49.336,40 динара.

Милица Грабеж

Back to top button