ВЕСТИ

ВУЧИЋ ПОРУЧИО РУСИМА – Не мењам своју политику, Србија иде ка ЕУ!

Прочитај ми чланак

Србија у овом тренутку не мења и неће променити своју политику, без обзира на захтеве или поруке који стижу из Брисела и Москве, каже премијер Александар Вучић.

“Србија се налази на европском путу, то је стратешки циљ и задатак Србије. Србија неће уводити санкције Русији. Тачка”, понавља председник Владе Србије у интервјуу Танјугу, поводом чињенице да је у истом дану из Брисела поручено да Србија мора са Унијом да усклади политику према Русији, а из Москве да Србија са чланством у ЕУ губи економске привилегије у односима са Русијом.

Председник владе, судећи по томе како за Танјуг тумачи те изазове, сматра да нико не треба да рачуна ни на нашу слабост, нити на емоције.

“Што више будемо поправљали своју економију, то ћемо да будемо у бољој позицији. Нисам од фаталиста који кажу ‘то ће сутра или прекосутра да се деси’“, рекао је Вучић, додајући да се као премијер слаже да је тешко, да има притисака са свих страна, али и да смо издржавали до сада и да ћемо и у будуће.

Вучић је поновио да је на Србији да до 2019. – 2020. године заврши свој посао, а онда је одлука на ЕУ.

“Ја не мислим да је реално да они одмах, у оваквом тренутку донесу одлуку о пријему Србије. Ми то радимо да бисмо себе унапредили, да бисмо били бољи, економски јачи и снажнији, али, наравно, питају се и 28 чланица ЕУ”, додао је.

Кад је реч о упозорењима из Русије, које он назива порукама, премијер каже да ни оне неће променити политику Србије.

Објашњење из Москве – да чланство Србије у ЕУ повлачи кварење трговинских токова Србије и Русије и губитак привредних субјеката двеју земаља по више трговинских позиција, премијер разуме на следећи начин:
“У реду је, Срби, чули смо вас да сте на европском путу, али ставите у другу руку и оно што вам ми стављамо у изглед, па чак и неке лоше последице тог пута”.

“Просто, рачунају на велику популарност коју Русија и Руси уживају у Србији и ја то разумем као политички потез, али то у овом тренутку не мења и не може да промени и неће променити политику Србије”, закључује Вучић.

Поновио је да ће он бити на челу владе све док она буде могла да води такву политику, политику независне земље која је сама одредила свој пут и пут стратешког опредељења ка ЕУ, али и пут очувања добрих, традиционалних, политичких и економских односа са Русијом.

“Уколико то некада и негде постане немогуће и неко то на такав начин у потпуности услови, никакав проблем није, неко други ће доћи” додао је премјиер.

Он је рекао да све то зависи од српске снаге, али и да сматра да се, на пример, никада неће догодити да се нађемо у ситуацији да решимо: санкције Русији или формално чланство у ЕУ.

Верује да ћемо истрајати и издржати на свом путу и бити успешни.

Он се сложио са значајем чињенице да је “ЕУ несумњиво и највећи инвеститор у Србији и највећи трговински партнер”.

“ЕУ и регион су нам више од 85 одсто трговинске размене. То људи треба да знају. Али су нам Руси такође веома важни и ко год би то потценио или не би разумео, не би учинио добро за нашу земљу”, рекао је.

Одговарајући на питање у вези са притисцима на Србију и колико ту ствари зависе од нас, као у случају Трепче, на пример, те можемо ли да рачунамо да ће неко заступати наше интересе, Вучић каже:

“У томе нисмо сасвим неуспешни, али је тешко, јер, не можете да нађете стратешког пријатеља по питању Трепче код оних који су признали независност Косова. Они могу да разумеју да овај тренутак кад су Албанци то урадили није био добар и ни њима се не свиђа начин и кршење закона, процедура, али, суштински, неће бити на нашој страни када је у питању Трепча, јер су признали Косово” упозорио је Вучић.ж

Јер, како каже, полази се од различитих премиса и тешко је доћи до истог закључка.

“Тако да, шта год да радите, плашим се, ту тешко можемо да добијемо битку, али се боримо и радимо све што можемо и све правне, политичке аспекте смо сагледали и чинимо све. Оно што мислим да је неспорно, да је наша имовина, да је сачувамо и заштитимо. Да ли ће бити лако? Па неће, али неће ни њима бити лако да нам то одузму” уверен је.

А по питању спољних притисака, који му се испостављају “код куће”, а за повод имају очигледне пропусте система, попут рушења у Савамали, Вучић одговара да је уверен да напади на њега немају везе са бригом за систем.

“Не интересује то њих уопште”, приметио је.

Он је навео да се својевремено месецима “питао и чудио” тумачењима случаја хеликоптер, причама о “кривици” владе за поплаве, о стотинама и хиљадама мртвих у високим пећима у Лазаревцу, кампањи око западне Тамнаве и наводној крађи новац од грађана Србије…

“Ви се мучите и борите се да кажете ‘нисмо, нас то не интересује, нас не занима да крадемо новац, другачији смо’… А, они кажу – ‘не, не, јесте’, а ви кажете – ‘чекајте, људи, али Светска банка каже да нисмо’…И онда, у једном тренутку, схватите и запитате се – а што ја ово радим, а што уопште покушавам да им одговорим”, објаснио је Вучић.

А онда, додао је, та иста ЕУ награди ауторе “за тај текст препун лажи и неистина” и онда схватите и кажете:

“Добро, разумео сам вашу поруку, наставите са тим, ми ћемо да наставимо да радимо, али ћемо мање да се осврћемо”.

Постоје, међутим, како каже, и “неки други, различити интереси”.

“Када видите одређене телевизије, које долазе са супротстављеног подручја у заливу у односу на Емирате, јасно је да ће стално да воде кампању против Београда на води и других пројеката”, натукнуо је Вучић.

Мало коме, резимира, одговара стабилна и толико успешна Србија, која граби крупним корацима, јер Србија ће после три и четири године или пет година раста од више од три одсто бити веома снажна и прилично успешна земља.
“Поставља се питање – а коме то све смета. Па, многима”.

Како примећује, постоји конкуренција у региону, постоје многи други који не желе пуну стабилност региона.

“Јер, ако ми кажете да то што се дешава у Македонији, Црној Гори, БиХ, Хрватској, свуда око нас, је нешто што није индуковано споља, бар делимично, макар само и делимично, ја у то нећу да поверујем”, објашњава.

Наводи да га не секира као некад, нити сматра да заслужује одговор све што му се пребацује, а што заправо представља покушај да се уруши стабилност у земљи.

“Израчунали смо да су само за ову Савамалу око четири милиона евра различита светска удружења и организације уложили у ту кампању против владе Србије, пошто је то све време кампања против мене и владе и никакве везе нема ни са институцијама, ни са чим”, каже и поручује:

“Ако то значи већу потрошњу, позивам их да уложе још више, 12, 13 милиона евра и резултат ће бити тај да нас оборе можда за два или три одсто, али ће десет милиона евра више да остане у Србији”.

 

Извор: Танјуг

Back to top button