ВЕСТИ

ВЛАДА СРБИЈЕ ПРЕД РАСПАДОМ: Пуца владајућа коалиција!

Прочитај ми чланак

Изјава потпредседника Социјалистичке партије Србије Бранка Ружића да жели да руши најјачег човека у Србији била је повод да премијер Александар Вучић пред свим министрима на седници Владе упути пацке лидеру социјалиста и шефу дипломатије Ивици Дачићу, коме се иронично захвалио на покушају његовог рушења.

Наиме, како сазнаје „Ало!“, Александар Вучић је на седници Владе Србије која је одржана у четвртак „укорио“ Дачића због изјава Бранка Ружића.

– Хвала, Ивице, што ме рушите – рекао је Вучић иронично приликом обраћања министрима на седници Владе.

Лидер СПС-а и први потпредседник Владе Србије остао је без коментара на ове премијерове речи.

Како пише лист, никоме није јасно зашто је Ружићу било потребно да, баш у тренутку када Србија има проблеме на спољном плану због тога што покушава да заштити Републику Српску и Србе на Косову, вештачки произведе рат у Влади. Досад је изгледало да су социјалисти добили све што су тражили за улазак у Владу, а сам Ружић се није оглашавао приликом недавне чистке у СПС-у.

Незванични извори „Ало!“ тврде да постоји могућност да Ружић на овај начин жели да се покаже пред странцима као човек на кога у будућности могу рачунати као евентуалну замену Вучићу.

– Србију притискају и Запад и Исток, да не говоримо о затегнутим односима са косовским властима и званичним Загребом и Сарајевом. У таквој ситуацији врло је вероватно да је некоме споља требало да унесе раздор у државно руководство, које је у последњих неколико случајева деловало много сложније него у неким претходним ситуацијама – тврди извор.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да изјаве Бранка Ружића могу да се двоструко тумаче.

– Прво тумачење је то да можда постоји договор у СПС-у по којем би Ружић нападао Вучића и слао поруке да СПС може да буде проблем, а с друге стране да то Дачић немо посматра и да даје млаке изјаве. Друго тумачење било би да Бранко Ружић себе жели да подигне на виши ниво и да се свима прикаже као неки будући лидер и човек који сме да удари на најјачег, у овом случају Вучића – каже он.

Према његовим речима, нимало није случајно што је изабран баш овај тренутак да се пошаље оваква порука Влади.

– Све очи су упрте у Србију и тражи се неки јак лидер који би могао да у будућности буде лидер опозиције, можда Бранко Ружић ту види себе или жели да прави нешто своје, али не верујем да ће изаћи из СПС-а, јер му треба јака инфраструктура – каже Анђелковић.

Мењати Ружића или да СПС лети из Владе

Александар Вулин, министар рада, каже за „Ало!“ да Социјалистичка партија и њен лидер Ивица Дачић морају јасно да се одреде када је реч о новом нападу на Вучића.

– Није битан Ружић. Питање које произлази из поновљеног напада на Вучића је да ли СПС стоји иза овог става? Ако стоји, време је за нови распоред у Влади, а ако не стоји, време је за нови распоред у СПС-у – каже он.

 

Извор: Ало

Back to top button