ВЕСТИ

(ВИДЕО) БОСАНЦИМА УЛАЗ ЗАБРАЊЕН: Изграђен први ПОТПУНО АРАПСКИ град у БиХ

Прочитај ми чланак

Сарајево Ресорт Осеник први је арапски град у БиХ, у смислу да су власници свих кућа Арапи, а да је током летње сезоне улаз грађанима БиХ забрањен. Ово је прво насеље у БиХ затвореног типа, ограђено високом оградом и улазом, с приватним осигурањем.

Тренутно се састоји од око 160 кућа и великим бројем пратећих садржаја, с великим језером у средини. У току је изградња нових кућа и пратећих садржаја.

Према речима саговорника портала “БизнисИнфо”, већина кућа је продата, а купци су искључиво Арапи.

Овај прави мали град, смештен у Тарчину, сада је пуст па је свима који дођу у одређеном термину дозвољен улазак и обилазак. Но, током лета град је био пун Арапа, а Босанци нису могли да га посете нити да уђу у њега, осим оних који у њему раде, попут конобара, спремачица, обезбеђења… а тако ће бити и следећег љета.

 

– Власници кућа су Арапи и они не желе да се мешају с локалним становништвом. Они имају своје обичаје када је реч о облачењу, понашању, обављању молитви итд, и желе да их у томе нитко не омета и чудно их посматра – каже саговорник “БизнисИнфа” који је замолио анонимност.

Због тога је овај град идеалан за њих, јер се ту осећају као код куће, само што су посвуда вода и зеленило. Они ће овде проводити летње месеце у угодној клими, а потом се враћати у своје домове.

Саговорник “БизнисИнфа” истиче да су куће продаване по 150 до 160 хиљада евра, а да нису ни биле нуђене на тржишту БиХ, али да у Кувајту, одакле је власник, “нису силазиле с ТВ-а”.

Да је тако, показује чињеница да се ове куће нигде у БиХ нису рекламирале, те да чак не постоји ни интернет страница на босанском језику на којој се могу наћи било какве информације о овом насељу, односно о продаји или изнајмљивању кућа.

Једина страница је гулфдоо.цом и она је искључиво на арапском језику. Пројекат изградње насеља које ће имати капацитет пружања смештаја за 1.125 туриста почео је 2013. године, а коштао је око 25 милиона евра. Насеље је отворено у октобру прошле године. Насеље су отворили члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић и оснивач компаније “Гулф Реал Естате” Јасем Ахмед Ал Кандер у октобру прошле године.

 

Извор: Блиц

Back to top button