ВЕСТИ

ОВЕ ИГРАЧКЕ ИЗАЗИВАЈУ РАК: Родитељи опрез, не дозволите да вам трују децу

Прочитај ми чланак

Дечја играчка “лавли хорс”, увезена из Кине, повучена из продаје у радњама “ОФИ тојленд” широм Србије јер садржи материју фталат, који изазива канцер, неплодност и проблеме са јетром и бубрезима.

 

Дечја играчка „лавли хорс“, увезена из Кине, повучена из продаје у радњама „ОФИ тојленд“ широм Србије јер садржи материју фталат, који изазива канцер, неплодност и проблеме са јетром и бубрезима.

Дечја играчка „лавли хорс“ повучена је из продаје у радњама „ОФИ тојленд“ широм Србије јер садржи канцерогену материју фталат, која изазива рак, неплодност и проблеме са јетром и бубрезима!

Анализе градског Завода за Јавно здравље откриле су да ови коњићи, увезени из Кине, имају у свом саставу више од дозвољених 0,1 одсто фталата, због чега су у „ОФИ тојленду“ престали да продају ове играчке и позвали све грађане који су их купили својој деци да их врате. У овим радњама су нам рекли да су продали око 100 спорних играчака.

Апел купцима

У „ОФИ тојленду“ истичу за Информер да упозорење о канцерогеној играчки „лавли хорс“ већ неко време стоји на њиховом сајту.

Шта изазива фталат:*оштећење јетре и бубрега
* хормонски поремећај
* неплодност
* канцер дојке и простате

0,1 одсто је дозвољен ниво фталата у производима

– Ову играчку у нашим продавницама продавали смо током 2014. и 2015. године. Инспекција је случајним испитивањем производа анализирала састав спорног коњића и утврдила да садржи опасне фталате изнад дозвољених вредности. Због тога нам је пре око четири месеца стигло обавештење из Градског завода за јавно здравље Београд да те играчке хитно повучемо из промета, уништимо их и путем сајта обавестимо купце да их врате – кажу у „ОФИ тојленду“.
Према њиховим речима, упркос упозорењима, готово нико се није јавио да врати „отровног коњића“.

– У протеклом периоду продато је око 100 коњића, а откада смо поставили саопштење, свега једна муштерија је дошла на рекламацију. Свакако, сви производи из ове серије су повучени и неће бити доступни за продају – објашњавају у овој продавници.

Резултати се знали још у фебруаруУ Градском заводу за јавно здравље у Београду кажу за Информер да су њихове анализе о саставу играчке биле готове још у фебруару ове године.
– Узорке спорних пластичних производа добили смо 22. децембра 2015. године, а резултате смо издали 11. фебруара 2016. године. Све у прописаном року. Све те резултате где је установљено да производи садрже забрањени фталат проследили смо надлежном министарству и они су наставили са даљим деловањем – објашњавају у Заводу.

Продали смо око 100 отровних играчака. Позвали смо све купце да их врате, готово нико то није учинио.ОФИ тојленд

Ове информације за Информер је потврдио и председник Националне организације потрошача НОПС Горан Паповић. Он сматра да тржишни надзор у Србији мора да уведе ригорозније мере за све увезене производе, поготово дечје играчке и опрему!

– Пре неколико месеци у сарадњи са тржишном инспекцијом спроводили смо контроле и између осталог открили читаву серију отровних играчака у облику пластичних коњића. Недопустиво је да се такви производи уопште пусте на наше тржиште, а понајмање буду намењени деци! Мора више да се контролише увоз, да се раде детаљни тестови за хемијски састав и поштују европски стандарди за квалитет хране, пића и опреме – наглашава Паповић и поздравља брзо деловање продавца ове играчке.

Отровна пластика

Професор на Хемијском факултету Петар Пфендт упозорава да хемикалија фталат изазива озбиљне здравствене проблеме.

„Лавли хорс“ није једини случајИнформер је и раније писао о играчкама које садрже отровну супстанцу фталат и које су без проблема биле доступне на нашем тржишту! Поред штетних шарених наруквица од гумица за косу које су садржале фталат, свакако највећу прашину почетком ове године изазвала је копија популарне лутке Маша, која се продавала у кинеским радњама у Црној Гори и Србији.

– Ова опасна супстанца спада у велику групу хемикалија које се стављају у козметику, уља, а посебно у пластику.

Његовом употребом пластика постаје мекша и савитљивија, па је идеалан и за играчке! Дозвољен ниво фталата је до 0,1 одсто, али не би требало да се нађе у производима ни у којој мери!

Због своје штетности може да изазове карцином дојке и простате, неплодност, оштети јетру и бубреге, али и да проузрокује хормонске поремећаје. Нарочито је опасан када се нађе у предметима који су намењени деци, која играчке углавном стављају у уста и држе у рукама – наглашава Пфендт.

Свуда повучено из продајеЕкипа Информера јуче је обишла продавнице дечјих играчака у самом центру Београда, али ни у једној нисмо нашли пластичног коњића „лавли хорс“! Према речима продаваца, поменуте играчке, која је углавном намењена девојчицама, нема у продаји већ дуже време.

– Нажалост, ту играчку немамо већ неко време. Од прошле године је била веома актуелна и тражена међу децом, али је нема више на рафовима. Три месеца нам није стигла ниједна серија пластичних коњића, који се углавном увозе из Кине – испричала нам је једна продавачица.

Back to top button