ВЕСТИ

МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ: Родитељи ће морати да схвате да…

Прочитај ми чланак

Министар просвете је рекао да следе промене начина и модела рада на свим образовним нивоима, како се ђаци више не би школовали само за оцене и Вукову диплому.

Министар Младен Шарчевић је истакао да је циљ јучерашње посете Прокупљу, као и његовог ангажовања у министарству да се упозна са свим ресусрсима, види какво је стање на терену, јер је, како каже, све другачије кад се види “голим оком”.

– Кад видите са каквим људским ресурсом располажете, онда је лакше да планирате промене које треба да се десе у образовању, а оне су свеобухватне – рекао је Шарчевић након обиласка образовних установа у Прокупљу.

Он је рекао да следи увођење дуалног модела образовања кроз средње школе.

– Овде се олако прелази преко тога, то се поистовећује са једноставним радом и неком бригом да неко ко то ради угрожваа своју каријеру. Цела Европа то ради и ми смо задњи воз ухватили, што значи да морамо да променимо скоро све законе на разне начине, јер нам сада и компаније улазе у управљање и финансирање школа – рекао је Шарчевић.

Он је поновио да постоји потреба да се уведе информатика у основне школе, предузетничко васпитање у оквиру техничке наставе и предмет свакодневни спорт.

– Следе промене начина и модела рада, а суштинска промена која нашем образовању недостаје на свим ниовима – да стецено знање ђаци могу да примене и на ПИСА тестовима буду успешни – рекао је министар.

Шарчевић је подсетио да је Стратегија образовања донета још пре 16 година, а да је образовни систем “из доба Тита” и мрежа школа одражава потребе социјалистичке привреде.

Извор: Танјуг

Back to top button