ВЕСТИ

БРУКА И СРАМОТА – Вучић у Нишу: „Албанци су добро дошли!“

Прочитај ми чланак

Премијер Александар Вучић позвао је данас албанске привреднике да улажу и послују у Србији уз поруку да су добродошли. Еди Рама поручио да ово нико није могао да замисли пре две године.
„Добро дошли сте у Србију „, рекао је премијер на пословном форуму Србије и Албаније у Нишу којем присуствује и албански премијер Еди Рама.

Вучић је навео да унапређење односа са Албанијом значи и развој економске сарадње али је додао и да је данашњи скуп доказ да Берлински процес итетако има смисла.

Он је додао да је циљ да се заједнички уради нешто да велики број људи добије прилику за сопствено доказивање и напредак.

„Желим да кажем да модел привредног раста базиран на дубљој интеграцији са ЕУ је свакако најбољи модел за земље Западног балкана“ рекао је Вучић који је истакао да су инвестиције и побољсање продуктивности најбитнији.

Kако је додао, направљен је одређени помак у трговинској размени две земље али је оцxенио да је трговинска размена од свега 102 милиона евра веома мала.

„Желимо да ту трговинску размену драматично увећамо“ рекао је премијер који је рекао да су се сви су сумњичаво гледали пре две три године мислећи да они други не припадају њиховом друштву.

Он је поручио да је регион западног Балкана место где можемо да остварујемо привредни раст много већи него неке земље ЕУ.

Он је упозорио дна царинске и друге препреке у администрацији које онемогућују ту бржу размену и додао да се на томе мора радити како не би заустављали прогрес.

Вучић је у обраћању поремијеру Рами навео да су данас присутни у Нишу око 90 одсто најважнијих и најзнацајнијих српских бизнисмена, људи који су заинтересовани за сарадњу и спремни и за улагање.

„Моја порука је: добродошли сте у Србију. Врата Србије и врата Владе Србије су за вас широм отворена, помоћи ћемо, одговорити на свако ваше питање“ рекао је премијер Србије који им је поручио и да истовремено охрабрује и српске привреднике да улажу у Албанију.

РАМА: KО БИ ОВО ЗАМИСЛИО ПРЕ ДВЕ ГОДИНЕ?

Српско-албански бизнис форум у Нишу је најсјајнији доказ како се односи две земље, независно од разлика које постоје, одвијају у корист грађана обе земље, поручио је данас премијер Албаније Еди Рама.

Рама је на отварању форума подсетио да је пре две године одржана фудбалска утакмица између Србије и Албаније у Београду, а реч је о утакмици на којој је пуштен дрон са албанском заставом.

“Сећате се каква је амтосфера створена пре две године и ко би од нас пре две године у тој амосфери могао замислити данашњи састанак”, рекао је Рама.

Он је навео да је бизнис форум Србије и Албаније најсјајнији доказ како се односи две земље, независно од разлика које постоје, одвијају у потребном правцу – у правцу грађана, односно људи са обе стране који су и основни разлог развијања добрих односа.

Рама је захвалио председнику Привредне коморе Србије Марку Чадежу, који је, како је навео, био мотор читавог подухвата и који је довео привреднике у толиком броју у Ниш, као и председнику Асоцијације Бизнис Албанија Луану Брегазију.

“Урадили су све како би се реализовало ово важно крунисање овог напора који је на својим почецима”, рекао је Рама.

Што би Андрић рекао

Рама је цитирао српског нобеловца Иву Андрића и привредницима поручио да „не левитирају између страха и наде“.

„Цитираћу Андрића који је рекао – између страха и наде увек постоји један простор и многи живот проведу у том мрачном простору чекајући тамо где се никад ништа не дешава. Верујем да предузетници по својој природи између страха и наде увек бирају наду, јер би, у супротном, банкротирали, док политичари бирају страх, јер нису у опасности да банкротирају“, рекао је Рама. „Сигурно је, ако идеш према нади, то значи да имаш јако срце и да си спреман да ризикујеш“, закључио је Рама.

 

Ало

Back to top button