ВЕСТИ

ВУЧИЋ ПОТВРДИО ИЗДАЈУ КОСОВА – “Када нешто потпишемо, то спроводимо у дело”

Прочитај ми чланак

Влада Србије је данас донела одлуку о поништавању свих правих аката и радних привремених институција на Косову о Трепчи АД – рекао је премијер Александар Вучић на данашњој конференцији за новинаре после седнице владе. “Нисам прихватио предлог Ђурића да идемо на Савет безбедности. Компромис би био да Трепча функционише тако да зараде и Срби и Албанци”, рекао је Вучић.

Покушаћу да упростим и да објасним људима одлуку, почео је Вучић.

– Не могу да разумем зашто су Албанци ово урадили. Шта тиме желе да добију? Не мисле ваљда да ће у наш комбинат на северу да улазе силом? Да кажу да је сва имовина њихова? Па није. – рекао је Вучић.

Како је истакао, нико то не може да нам отме.

– Не може да се дира у право својине – истакао је Вучић.

Како је рекао, зар је могуће да су то урадили због њихових унутарполитичких питања.

– Па шта је сад ја требало да урадим? Да уђем са великом српском заставом да би показао да сам велики Србин – нећу то да радим, рекао је премијер Србије.

“Прича да на Косову имамо имовину вредну 200 милијарди евра су србовање за малу децу”

– Приче о 200 милијарди евра вредности имовине су за малу децу и србовање, ваљда је то у нашој крви. 30 година нисмо процењивали вредност те имовине.

– Марко Ђурић је изразито способан и даровит млади политичар. “То како је мој Марко одржао митинг јуче је одлично – али за изборну кампању”, додао је Вучић.

“Када нешто потпишемо, то спроводимо у дело”

– Наш потпис за нас јесте Свето писмо и кад нешто потпишемо то спроводимо у дело

– Зграде које траже смо градили у последњих 10 година, њих 19 укупно. Проблем је што ако дамо то, рећи ће и дајте нам Валач, Газиводе и све друго – е то је оно на шта Србија не може да прихвати.

– У изборној кампањи никога ништа нисам лагао. Говорио сам и држим се тога: гласате за Владу која ће да држи земљу на европском путу и која неће уводити санкције Руској Федерацији.

– Ја немам ништа од имовине нове, јер живим за своју земљу.

“Србија мора да настави свој европски пут”

– Србија мора да настави да разговара са Европом, мора да настави свој европски пут.

– Нећемо да идемо у сукобе и да користим тешке речи, зато што морамо да нађемо заједнички језик. Ми смо на компромисе спремни, треба сад неко други да каже да ли је спреман на компромисе.

– Кад се бусамо у прса дођемо до питања како ћемо да исплатимо милион и осамсто хиљада пензија.

– “Ћути и ништа не кажи” – тако је најбоље за нашу земљу.

– Добили смо повољне оцене од ММФ-а. Назвали су нас “старс пипл” – звезде ученика.

– Ми смо се заклели на Устав Републике Србије. Радници Трепче, верујем да ћемо наћи најбоље решење – то је порука Републике Србије.

– Ја видим да у овој земљи нико није читао Бриселски споразум, људи појма немају. Ћутите већ ако ништа не знате. То је страна и по! Суштина Бриселског споразума је Заједница српских општина! Гледао сам неке професоре код којих сам добијао десетке, сад глупости причају.

“Кад киша пада и гужва по Београду: крив је Вучић”

– Кад киша пада и гужва у Београду: крив је Вучић!

– Сутра ми је напоран дан, примам осам или седам амбасадора, долази и Рама…

– Ми смо у немогућој позицији и борићемо се за свој народ, за своју земљу…

– Срби треба да се осећају безбедно, за то имам и гаранције НАТО-а. Ускоро идем у посету Столтенбергу.

“Одбио сам предлог Марка Ђурића да идемо пред Савет безбедности УН”

“Нисам прихватио да идемо пред СБ УН. То је једино из предлога Канцеларије за КиМ што нисам прихватио. Зашто? Зато што нисам циркуски премијер, не треба мени да урличем на телевизији и носим српску заставу, док је на семафору резултат 0:1.

Осим што бих трошио државне паре да идем у Њујорк, шта бисмо добили? Шта би био резултат? На то мој Марко није имао одговор и пристао је на моју сугестију. Ово је опасан потез Приштине, али мислим да мир није угрожен.”

– Многи Срби воле лажи како смо много успешни. Mорам Србима да цртам ко су им пријатељи а ко су им непријатељи

– Шта је резултат? – то је питање на које мој Марко није имао одговор. Мене занима резултат на семафору.

“Је л’ треба да идемо на седницу Савета безбедности да бисмо били прегласавани?”

– Није још угрожен мир.

– Је л’ треба да идемо на седницу Савета безбедности УН да бисмо били прегласавани?

– Немамо проблем да разговарамо о било чему, али не можемо да прихватимо да без разговора препишемо некоме оно што је наше.

– Ја желим да верујем да постоји довољно мудрости, снаге и разума да се разговор настави.

– Никога не можете да натерате да разговара, ако он не жели да разговара. Свашта сам ја чуо од Едите Тахири, и мало тога или готово ништа се није остварило у будућности. “Едита Тахири – што су ми велики мишићи”. Супер! Ми се не хвалимо мишићима. Само је молим да ту силу не показују на делу, јер то нећемо дозволити.

– Нећу да учествујем у испуњавању снова доконих и лењих људи. Нека раде шта хоће.

– Не може Србија да иде на арбитражу, јер би тако признала Косово. Пустите то и пустите државу да ради свој посао.

“Компромис би био да се договоримо да Трепча функционише”

– Ништа се не мења, осим што нам праве проблеме за улаз одређених материја у Трепчу. Остаје само разговор.

– Ми то имамо, само је неко хтео да нам одузме. Ми кажемо – не дамо. Буде ли покушао на силу, ми му то нећемо дозволити. Плашим се да ћете те зубе да поломите, а ми ћемо мир и стабилност да сачувамо.

– Компромис би био да се договоримо да Трепча функционише. Могли бисмо на заједничком извозу да зарадимо и ми и Албанци. Мислим да је то економски једино оправдано.

Молим да ни не размишљају о томе да шаљу Росу

Он је оценио да је одлука косовских власти о Трепчи, заправо политичка одлука која само може да донесе штете Трепчи и Србији.

Одговарајући на питање новинара о евентуалним последицама по безбедност због овакве одлуке, Вучић је рекао:

– Ако неко мисли да пошаље Росу (специјалне јединице косовске полиције) на север, ја га молим да то не ради, да о томе ни не размишља – истакао је Вучић.

„ Ускоро Отварам ауто-пут шлепером“

Београд — Премијер Србије Александар Вучић најавио је да ће ауто-пут Љиг-Прељина бити отворен 31. октобра и да ће бити бесплатан за све грађане до краја године.

Он је, на конференцији за штампу, рекао да ће сви тунели бити проходни, па и за шлепере, што ће и сам показати тако што ће се, како је поновио, једним шлепером провозати кроз њих.

Отварање деонице на Коридору 11 од Љига до Прељине одложено је за два месеца због кашњења радова.

Медији су у међувремену писали о томе да су због грешке извођача два тунела нижа за по 30 центиметара, док је ресорна министарка Зорана Михајловић казала да су уочени озбиљни пропусти у надзору изградње и оптужила извођача радова да у Србији гради са старим а у иностранству са новим машинама.

Прошле недеље у тунелу Шарани почели су да се изводе радови на равнању коловоза уз помоћ машина из Русије, које ће поправити грешке настале при извођењу бетонског коловоза.

 

(Танјуг – НСПМ)

Back to top button