ВЕСТИ

(ФОТО) ЛОПОВСКА НАЦИЈА – Енглеска краљица носи круну украдену од Руса

Прочитај ми чланак

Лондон – Лета 1917. године Алберт Стопфорд, преодевен у ЖЕНСКУ (?) одећу ушуњао се у Владимирски дворац. Одаје Велике књегиње биле су на другом спрату – примаћа соба у стилу Луја XVI, кабинет, будоар, соба за одмор и још четири собе. У будоару су се налазиле и драгоцености, које су се састојале од 244 комада накита, а међу њима је била и Владимирска тијара..

Лопов је прошао кроз тајна врата и украдени плен потрпао у кофере. Захваљујући томе што је имао енглеско држављанство без проблема је после прошао кроз све препреке. Од тада, захваљујући томе Енглезу и његовом држављанству, сав свет с времена на време има прилике да види Њено Величанство, краљицу Енглеске, како носи круну украдену од Руса…
vladimir-tiara

Владимирску тијару лако је препознати по двема врстама висећих украса – оригиналним од бисера (у облику капљица) и од смарагада.

Украси од смарагда били су израђени по налогу прве власнице у Енглеској, Марије од Тека. Она је сматрала да се украси од бисера не слажу са свим њеним одеждама, па је од јувелира из фирме ГАРАР И Ко. наручила да исполирају 15 кембриџских смарагада у облику капљи, и тако се појавио и други комплет висећих украса.

Краљица Елизабета II је тијару наследила 1953. године, по смрти своје бабе. Ова тијара је један од најомиљенијих украса британске краљице. Са њом се често појављује на званичним церемонијама а позајмљивала ју је и принцези Дијани и другој жени принца Чарлса- Камили Паркер Боулз.

Србија Данас

Back to top button