ВЕСТИ

ДИКТАТУРА – ОТПУШТЕН КАРИКАТУРИСТА ПОЛИТИКЕ – Није хтео да “прореди” карикатуре Вучића!

Прочитај ми чланак

Недељно издање дневног листа Политика данас је изашло без карикатуре Душана Петричића на насловној страни. Душан Петричић за Инсајдер.нет каже да се догодило оно што је очекивао већ извесно време.

“Пре месец дана ме је позвао новопостављени уредник Политике Жарко Ракић и рекао ми је да он наравно нема ништа против да и даље објављује моје карикатуре с премијером Вучићем, али да би било добро да их мало проредим. У петак ме је поново позвао и сопштио ми је да није задовољан, да се ништа није променило и да Политика раскида уговор”, каже Душан Петричић за Инсајдер.нет.

Душан Петричић наводи да му је пре раскида сарадње сугерисано да се више посвети спољнополитичким темама.

“Ја сам се наравно бавио и спољном политиком, као и темама из културе које су врло занимљиве за карикатуру. Ипак, моје карикатуре су објављиване једном недељно, а ретке су биле ситуације да за седам дана изјаве или поступци премијера Вучића нису били најзанимљивији”, каже Душан Петричић.

Он је за Инсајдер.нет рекао и да никада раније, док су на челу Политике били Драган Бујошевић и Љиљана Смајиловић, није добијао позиве или захтеве да ублажи своје карикатуре.

“Занимљиво је да Политика данас није ниједном реченицом обавестила своје читаоце да је дошло до прекида сарадње с аутором чије су радове објављивали у претходних седам година. То је елементарни ред једне новине која води рачуна о својим читаоцима”, наводи Петричић.

Карикатуриста и илустратор Душан Петричић био је стални сарадник Политике од 2009.

Објављивао је радове и у неким од најзначајнијих канадских и новина у САД, попут Неw Yорк Тимеса, Wалл Стреет Јоурнала и Торонто Стара.

Прошле године освојио је новинарску награду за етику и храброст Душан Богавац.

Радови Душана Петричића били су изложени на изложби Нецензурисане лажи, коју је организовао СНС. На тој изложби читав један зид био је посвећен карикатурама Предрага Кораксића Коракса, Марка Сомборца и Душана Петричића, а на табли која је била постављена испред паноа с карикатурама посебно је анализиран и критикован Петричићев рад.

Back to top button