ВЕСТИ

Тужилаштво БиХ позвало Додика на саслушање због референдума

Прочитај ми чланак

Тужилаштво најављује активности због референдума, за Европску комисију референдум нема правну основу, у РС најављују објављивање у „Службеном гласнику”.

Бањалука – Дан након што је одржан референдум о Дану Републике Српске, чини се да ствари нису ништа јасније, напротив, као да се додатно компликују, а посебно најавом да Тужилаштво БиХ покреће активности у вези са референдумом и сазнањима федералних медија да је позив за саслушање упућен и председнику Милораду Додику.

У Тужилаштву БиХ потврдили су да је формиран предмет у којем се, како тврде, већ око 20 дана спроводе активности у вези са неизвршавањем одлуке Уставног суда БиХ. „Прикупља се документација, а одређене особе биће позване у Тужилаштво”, саопштавају. Наводе да је одређен тим и да је предмет означен као приоритетан. „Независне новине” су питале на коју се конкретно одлуку односе активности будући да их је око 90 неспроведених, на шта из Тужилаштва БиХ кажу да се ради о одлуци Уставног суда БиХ о забрани спровођења референдума у РС.

Агенцији  Фена потврђено је у Тужилаштву БиХ да је Додику упућен позив за саслушање у својству осумњиченог у предмету у вези с референдумом.

Додик је на дан референдума поручио тужилаштву да ако хоће неког да хапсе, да „хапсе цели референдум”, рекавши потом за Радио-телевизију РС да би у том случају био први председник који је настрадао због референдума.

Младен Босић, лидер СДС-а, противи се екстремним корацима, санкцијама и хапшењима „јер то нису радили ни за друге неспроведене одлуке Уставног суда БиХ”.

Све то изазвано је спроведеним референдумом на ком је од укупно 680.116 грађана Српске који су у недељу изашли на гласање за опцију да се Дан републике и даље обележава гласао 677.721 грађанин, што је 99,81 одсто од изашлих бирача.

Председник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран рекао је да је кад је реч о излазности од 1.219.399 грађана с правом гласа на референдум изашло 55,77 одсто. Каран каже да се на референдумско питање „Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске?” негативно изјаснио 1.291 грађанин, односно 0,19 одсто и напомиње да је реч о првим незваничним резултатима. Каран је нагласио да је референдум пуноважан у складу са Законом о референдуму, јер се изјаснило више од 50 одсто уписаних грађана, те да је успешно обављен. Појаснио је да ће коначни извештај, након верификације свих резултата гласања, бити достављен Скупштини РС на усвајање. „Резултати референдума биће објављени у ’Службеном гласнику’ РС најкасније у року од 30 дана од дана констатовања резултата”, каже Каран.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич каже да референдум нема законску основу, јер је Уставни суд БиХ одлучио да суспендује одлуку о референдуму док се не одлучи о његовој уставности. „Овај референдум не може да промени крајњу и обавезујућу одлуку Уставног суда БиХ”, изјавила је она.

Шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк сматра да је цела прича о референдуму у РС у огромној мери скренула пажњу са правих питања. „Разочаран сам колико смо се бавили неким другим питањима науштрб једног које је узело сву пажњу, а то је референдум о празнику који можда и није толико битан”, истакао је Вигемарк.

Из амбасаде САД наводе да је деловање у супротности са одлуком Уставног суда очито кршење владавине закона и да „очекујемо да ће надлежне институције то питање решити у складу са законима БиХ, док ми разматрамо одговарајуће последице”.

Такође, Уставни суд БиХ требало би да се у петак, 30. септембра, изјасни да ли је извршена његова ранија одлука, којом је утврдио да Закон о празницима РС, односно члан 3б није у складу са Уставом БиХ, изјавио је регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан. У случају да закључи да одлука није извршена, појашњава, Уставни суд доноси посебно решење којим се то утврђује, односно да спорна одредба неће важити наредног дана од дана објаве те одлуке у „Службеном гласнику”.

Власти у РС најавили су да ће после референдума заказати седницу Скупштине РС како би спровели одлуку Уставног суда БиХ о Дану РС и истовремено уважили став грађана исказан на референдуму који су се изјаснили да желе прослављати 9. јануар.

Професор Правног факултета у Сарајеву Енвер Ајановић оценио је да референдум о Дану РС у суштини има своје правно утемељење и да није директан напад на Уставни суд БиХ. Подсећа да је 2002. тадашњи високи представник у БиХ Волфганг Петрич наметнуо одлуку о виталном интересу конститутивних народа. „Један од виталних интереса јесте идентитет једног конститутивног народа. Ако овај референдум подведете под идентитет тог народа, референдум има правни основ”, каже Ајановић.

 

„Дневни аваз”: Запад започео изолацију Додика

Сарајевски „Дневни аваз” позивајући се на добро упућене дипломатске изворе пише како су престонице кључних држава западног света започеле опсежну операцију апсолутне политичке изолације Милорада Додика, с намером да се изврши додатни притисак, а ојача опозиција у РС те проевропске снаге у БиХ. Овај лист пише да је Додик ушао у тешки политички офсајд након што је одбио да одустане од „илегалног референдума”, упркос одбијању Србије и хладном пријему у Русији. Први корак у тој операцији јесте потпуно игнорисање локалног референдума, као противправне и забрањене активности, као сигнал да је Додик, иако највиши ентитетски званичник, престао да буде саговорник и фактор било каквог значаја. „Додик је одбацио врло јасна упозорења и сигнале који су му сугерисали како да се извуче из ситуације у коју се уплео. Привремена забрана Уставног суда БиХ која је донесена била му је последња шанса и очекивали смо да ће барем ту одлуку испоштовати и одгодити референдум, чиме би се отворио простор да се државним законом о празницима изађе из ћорсокака. Овако је можда добио неки изборни поен, али је дугорочно изгубио много”, наводи извор „Аваза”.

Политика

Back to top button