ВЕСТИ

БРИТАНСКИ НОВИНАР ПОДИГАО СВЕТ НА НОГЕ: Владимир Путин користи Свету гору као шпијунски центар!

Прочитај ми чланак

Новинар Спектејтора Џереми Норман доспео је у жижу јавности после изношења запањујућих тврдњи да руски председник Владимир Путин користи Свету гору као шпијунски центар.
Овај британски портал је објавио репортажу са грчког полуострва, а новинар који је посетио Атос развио је нову теорију завере.

“Управо сам се вратио са једног од најтајнијих места на свету. Морао сам да затражим визу месецима унапред и да им пошаљем фотокопију пасоша. Нема начина да путем дођете до овог места, то можете само одређеним бродовима где полицајац проверава вашу визу у пасошу. Приватни бродови морају да буду далеко од обале и никако не могу да пристану. Виза је валидна само три ноћи, морате да букирате сваку ноћу унапред и не можете да будете више од једне ноћи у једно месту. Дневно се издаје свега десет виза“, известио је Норман.

Норман је упознао и своје читаоце са правилом, које важи и дан данас, да су “жене ту увек забрањене”

“Сви грађани овог места су исти, носе идентичне црне одоре дугачке до земље, није им дозвољено да се брију. Ова држава се налази у западној Европи… Мали број људи је чуо за Атос и још мање их је посетило. Изузетак је Владимир Путин. Он је овде био 2006. године и у мају ове године. Он је пришао православној цркви после година које је провео као агент КГБ и вероватно као атеиста. Он зна колико Руса верује и Свету гору користи као пропагандно оружје. Он даје новац руском манастиру Пантелејменосу, који има око 70 монаха и собе за неколико стотина“, додаје Норман.
Норман напомиње да је председник Русије Путин створио “несвету алијансу са православном црквом како би себи обезбедио њен благослов“.

“То иде у прилог имиџу модерног цара који повезује цркву и државу. За верујуће, Света гора је центар вере, њихов Рим, место где ватра њихове вере налази везу са рајем. Атос је једна од ретких теократских држава, уз Иран и Ватикан. Лакше је доћи до Ирана и Северне Кореје”, написао је Норман.

Према његовим речима како морате да проводите сваку ноћ у другом манастиру много времена се губи у путу.

“Атос је део Грчке, значи и део Европске уније, али ту нема слободе кретања и једнакости полова. Манастири су веома стари, велики број њих је грчки, постоји један српски, руски и бугарски. Речено нам је да руски новац у великој мери финансира полуострво. Да ли Руси имају тајни план? Зашто је Путин заинтересован за ову затворену, ауторитарну заједницу?”, пита се британски новинар.
Он истиче да многи Руси долазе овде, али да је сазнао да људи избегавају одговоре на питања о улози Руса овде.

“Изгледа да се ради о нечему много дубљем и тајнинем. Можда Руси користе Атос као шпијунско место које је лоцирано далеко од прве линије одбране НАТО. Приметили смо софистициране антене и пријемне тањире“, наставља Норман.

Норман се потрудио и да образложи ову нескавидашњу теорију завере.

“Да ли је одговор у значајном стратешком положају Атоса? Близу је границе Турске, мореуза Дарданели и рај за руске војне бродове који долазе из базе са анектираног Крима. Ако Турци одлуче да блокирају своје мореузе, ово би могао да постане руски Гибралтар”, наводи Норман.

Према његовим речима, Европска унија и Грчка морају да одговоре, да ли су били део разговора монаха и Путина?

“Да ли Европска унија зна и дозвољава цену коју Атос плаћа заузврат руском новцу?“, пита се британски новинар.
(Спецтатор/ЕПК)

Back to top button