ВЕСТИ

Вучић признао да 150.000 младих у добу између 16 и 24 године нити се школује, нити ради

У СРБИЈИ 62 одсто незапослених младих људи нема никакво радно искуство, а 150.000 у доби између 16 и 24 године нити се школује, нити негде ради, изјавио је Вучић.

Вучић је на стручном скупу „Млади и незапосленост – како успоставити снажне везе између образовног система и привреде“ поручио да је за Србију и њен развој дуално образовање је приоритет.

„Да бисмо имали раст и могли да опстанемо у правом смислу те речи – дуално образовање је за нас од приоритетног значаја“, рекао је Вучић.

Он је додао да Србија има амбициозног и енергичног министра просвете и да верује да ћемо моћи да напредујемо и учинимо више.

Вучић је замолио и медије да разумеју да је за Србију и њену будућност област дуалног образовања најважнија тема и да се тиме треба бавити сваког дана, како би се људима објаснило зашто је важно да почнемо да радимо као веома млади и да се школујемо и учимо и када смо стари.

Говорећи о ситуацији у Србији, премијер је рекао да је повећана стопа запослености младих.

„Она данас износи око 19,7 одсто, а прошле године је у истом кварталу то износило око 16 одсто“, рекао је Вучић.

Он је додао да подаци показују да осам одсто ученика који заврше основну школу, не настави школовање.

Према истраживању Привредне коморе Србије, како је рекао премијер, око 1.300 привредних субјеката у нашој земљи има неки вид сарадње са школама.

Највећи дефицит у кадровима имају металска и електро индустрија, пољопривреда, текстилна индустрија, грађевинарство…

У Србији је, према Вучићевим речима, у неколико пилот-пројеката урађених по моделу дуалног образовања укључено је 14 школа, односно похађа га око 400 ученика.

Председник Владе је као пример навео предузеће Бош, које је у својој фабрици запослило све ученике техничке школе „Миленко Веркић Неша“ из Пећинаца.

Како је објаснио, ученици те школе су прва генерација која је завршила школу по дуалном моделу, и истакао да су Бошу потребни ти ђаци.

Додао је да је са Светском банком договорено да се број програма за дуално образовање са 14 подигне на 70.

Вучић је указао да у програмима дуалног образовања углавном сарађују стране фирме, а да домаће ретко сагледавају своје потребе и праве планове за наредних 5, 10, 20 година.

„И даље имамо краткорочно и, у најбољем случају, средњорочно сагледавање планова“, укључујући и потребе за кадровима одређених профила и способности, рекао је Вучић.

„Деведесетих смо почели да причамо о тржишту, али га никад нисмо истински желели“, приметио је Вучић на скупу у Привредној комори Србије.

Како је навео, данас мало ко у Србији разуме дуално образовање.

„Ово су наши пионирски кораци који ће трајати годинама и деценијама, јер ће бити потребно време да нешто учинимо“, рекао је Вучић.

Говорећи о квалитету образовања, Вучић је рекао да је, са изузетком Београдског универзитета, који се налази на Шангајској листи, квалитет образовања релативно низак.

„Осим што ми за себе мислимо да смо високо образовани, што није истина, али то тешко прихватамо“, рекао је Вучић.

Он је навео да 92 одсто ученика наставља школовање у систему средњег образовања, док, кад је реч о високом образовању, део диплома стечен је, рекао је, не увек на легалан начин, а ни квалитет тако стеченог образовања није одговарајући.

Танјуг

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker