ВЕСТИ

(ВИДЕО) Погледајте српски ракетни систем “МОРАВА”

Прочитај ми чланак

ЛРСВМ Морава (Лансер ракета самоходни вишецевни модуларни) је вишецевни бацач ракета, систем који је развијен у Србији. Пројектован као модуларна, лака и универзалана верзија као и М-63 Пламен, М-77 Огањ и БМ-21 Град ВБР. Први пут је представљен 2011 године као више тактичка и универзална верзија. Развијен је од стране Војнотехничког института из Београда (ВТИ) који има вишедеценијска искуства у развију ВБР система укључујући и најмоћнији у свом времену равијени М-87 Оркан. Након успешног преноса технологије производње и сарадње са УАЕ Емирати Одбрамбене Технологије којима је помогао у развоју њихивог ВБР-а, базираном на Нирм платформи Војнотехнички Институт је завршио израду новог универзалног модуларног домаћег ВБР-а под називом Морава. Овај модел је имао за циљ замену постојеће генерације руских ВБР-ова, укључујући БМ-21 Град, и српске М-77 Огањ и М-63 Пламен у свим верзијама. Такође се израђује и посебна верзија намењена извозу.
Ракетни систем Морава је заснован на унапређеној верзији камиона ФАП 1118, са погоном четири пута четири који му обезбеђује добру тактичку мобилност. Опремљен је са два контејнера који садрже од 12 до16 лансирних цеви, које могу испаљивати све тренутно постојеће ракете система, Пламен, Огањ и Град, укључујући високо експлозивне парчадне, запаљиве, термобаричне, као и саће опремљено са против-пешадијским и против-тенковским минама. Поседује могућност да комбинује два различита модула, као на пример један контејнер са Пламен-А и други контејнер са Град ракетама који му дају јединствене способности за напад на блиске као и на удаљене циљеве у исто време.

Домети и правац система за корекцију ватре омогућује бољу прецизност у односу на своје претходнике. Морава може испаљивати појединачно ракету, делимични контигент или цео плотун, који може својим ударом покрити површину од 32 хектара. Овај ракетни систем опремљен је комплетним системом за контролу нишањења циљева. Лансирно возило је опремљено невођеним навигационим системом (Инерционим, како не би зависио ГПС-а), такође поседује и ГПС систем навођења уз то садржи и прецизни енкодер за аутоматско позиционирање. Возило поседује балистички рачунар са могућношћу аутоматског и ручног уношења података и борбених елемената које прорачунава. Ракете се лансирају директно из кабине, или са удаљености од возила. Ракетни систем може појединачно испаљивати ракете или пун плотун одједном. Трочлана посада оспособљава овај систем за паљбу у року од 45 секунди. Способан је да после гађања напусти борбени положај за свега 30 секунди.

Лансирно возило Морава се допуњује у року од 5 минута а трајање пуног плотуна износи од 15 до 25 секунди у зависности од типа ракета.Док је у покрету, ракетни систем је прекривен заштитним хидрауличним системом платнене покривке (прва таква камуфлажна покривка у свету примењена је на системи М-77 Огањ) која га чини тешким за откривање, док возило изгледа као лаки камиони слично камионима за комуналне потребе. Такође штити лансер од штетних временских услова.

 

Ар Инфо

Back to top button