ВЕСТИ

ВУЋИЋ ИСМЕВА НАРОД: Влада Србије подржаће повећање минималца на 130 динара

Прочитај ми чланак

Српски премијер Александар Вучић изјавио је данас да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије, али истакао и да ће она увек знати и умети да заштити своје националне интересе.

“Србија ће се када је реч о региону понашати одговорно. Стратешки циљ је чланство у ЕУ, и Србија ће знати и умети да заштити своје националне и државне интересе и када нисмо сагласни у свему са ЕУ, то ћемо јасно и недвосмислено да искажемо, али желимо да припадамо том типу друштва и да радимо заједно”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији са европским комесаром Јоханесом Ханом у Београду.

Он је казао да је јутрос на седници владе, којој је Хан присуствовао, било речи о преговарачким поглављима, екомским мерама Србије и регионалној сарадњи.

Премијер је истакао и да ће Влада србије подржати повећање минималне цене рада са 121 динара на 130 динара по сату.

ПОДРШКА ЕВРОПСКОМ ПУТУ

Хрватски парламент је великом већином подржао европски пут Србије ка Европској унији и очекујем да је тај глас и даље валидан, изјавио је данас у Београду европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, одговарајући на питање да ли Загреб може да блокира пут Србије ка ЕУ.

То је била добра и мудра одлука и надам се да ће таква одлука остати, рекао је Хан на конференцији за новинаре, додавши да мултилатерална поставка ЕУ боље служи превазилажењу билатералних проблема.

Хан је изразио задовољство што је имао прилику да са члановима Владе Србије размени ставове о европском путу Србије.

Потребно нам је време, али смо одлучни да идемо ка коначном циљу – приступању Србије ЕУ, изјавио је Хан.

Према његовим речима, сви европски лидери су изразили снажну посвећеност проширењу ЕУ на Западни Балкан.

Србија је на врху листе земаља Западног Балкана у вези за приступањем ЕУ. Будите уверени да постоје подршка и одлучност да Србија буде у европској породици. Наставићемо да радимо напорно да би дошло до даљег напретка у интересу Србије, изјавио је Хан.

Он је оценио да је усклађивање са правним тековинама ЕУ у интересу Србије и њених грађана, јер доприноси повећању просперитета у земљи и привлачењу страних инвестиција.

Интереси Србије су повезани са интересима региона. Потребан вам је регион у коме влада мир и одлучан је у правцу европске перспективе, рекао је Хан.

Он је изјавио да ниједна земља у региону не треба да омета перспективу друге државе да се придружи ЕУ.

Не би требало да се заборави да је ЕУ далеко највеће економско тржиште на свету, да чини седам одсто светске популације и производи 20 одсто производа који се у свету пласирају, рекао је Хан.

Он је изјавио да европске земље треба да буду свесне да се налазе у глобалној конкуренцији и да се са њом могу носити само ако раде заједно.

Илуструјући свој став о глобалној конкуренцији, Хан је рекао да је представник једне од држава оснивача ЕУ константовао да су све чланице Уније мале, али да неке то не знају.

Свака земља има бољу заштиту и перспективу ако је део ЕУ и зато треба подржати даљи развој Уније. Нарочито би у региону требало да постоји снажна подршка за даљи развој. Од свих представника земаља у региону очекујем ону врсту лидерства која подржава европске интеграције, изјавио је Хан.

За развој овог региона су нам потребни стрпљење и посвећеност европској перспективи, оценио је Хан, додавши: “Ако је такав случај, немам никакве сумње да ћемо на крају видети приступање Србије ЕУ”.

Хан је поручио да је то његов лични циљ, да је пријатељ Србије и да верује у потребу за помирењем и даљим развојем региона.

То је важно за ЕУ. У интересу је ЕУ да Балкан буде просперитетан, закључио је Хан.

Вечерње Новости

Back to top button